呢间cafe改名改得好贴切~ 舖面全黑无招牌,真系凭颜色找店面,室内继续黑色型格,少不了芝麻口味延续黑色主题。小编两个女仔探店,完全俾佢地嘅dessert menu吸引,搞到好似甜品店咁,但系cafe都有唔少主食同咸点选择嫁!1️⃣ Larger Beer Risotto w /Homemade Pancetta $138最近推出嘅自创dish不得不试~Risotto嘅口感同湿润度唔错,食落隐约有淡淡嘅黑啤味,用lager做risotto的确比较创新。仲有自家制猪腩肉,半肥瘦预先烟熏过,如果厚身D同煮得淋D就更好了。2️⃣ Black Sesame Sauce Souffle Pancakes $102呢间嘅pancake系人气必试item! 多款口味入面要左黑芝麻,match返个黑色theme。Pancake质感做到好puffy,甜度适中,可能小编放耐左,otherwise个sauce应该更加runny更有视觉效果。3️⃣Apple Crumble 千层酥 $72最爱apple crumble见到呢个口味resist唔到~ 同传统焗得金黄嘅crumble完全唔同,系用煮过嘅苹果粒加jam同少许c

3️⃣Apple Crumble 千层酥 $72
最爱apple crumble见到呢个口味resist唔到~ 同传统焗得金黄嘅crumble完全唔同,系用煮过嘅苹果粒加jam同少许crumble做成sauce咁淋上两片千层酥上面,再拌随vanilla ice cream嘅一个新颖食法。首先要赞下个酥好松化,干身唔觉油腻,apple crumble 嘅甜酸balance得刚好,因为酥皮空气感重,即使有雪糕,感觉得上都觉得偏light。

4️⃣ Dirty Tiramisu $68
小编钟意食traditional有酒味中间夹住ladyfinger𠮶款,本来以为呢度会港式D,点知佢变奏得嚟又几有惊喜! 除左卖相dirty吸引,食落rum味突出又唔过份呛,用waffer代替lady finger都OK夹,仲要加埋朱古力酱,比起其他甜品呢个相对heavy,但值得一试!
5️⃣竹炭黑芝麻鲜奶 $48 ; Caramel Latte $44
饮品方面选择好多,咖啡味道卖相都唔错,个人觉得未到精品咖啡level,但除非你对咖啡要求超高,否则呢个水准都满足到你。

旺角出名多平靓正小店,呢间cafe CP值比预期高尤其甜品方面,menu offer舖排有心思,算系呢个area坐得舒服又低食嘅\cafe。
2024-09-22
  • Dirty Tiramisu