2019-09-02
Omakase!相信好多人都唔会对呢个字感到陌生,呢个日文解厨师发板。今次带左心仪对象去食呢间上野铁板烧。黎到问老板有咩介绍,老板二话不说就推介我地食铁板活鲍鱼套餐,2人份量都只系$668!唔太伤荷包又唔失体对方!呢个套餐分前菜、主菜、汤、甜品。厨师每制作一道菜既时候都会问清楚客人有冇野唔食,或者食物敏感之类,非常贴心!最先上既系前菜,豆腐和风沙律,酱汁独特,酸酸甜甜,好开胃!值得一提系老板话呢个酱汁系佢地自己调制,第二到食唔到架!到主角主菜,主菜有七道,包括三文鱼刺身、铁板活鲍鱼、香煎银鳕鱼、美国安格斯牛肉薄烧、烟肉黄金炒饭、日式炒椰菜。一面食厨师就会继续准备下一道菜,每道菜之间既等候时间并唔长,但足够同身边人谈心❤三文鱼刺身有6片,而且系厚切既三文鱼,非常足料!每人可以分到3片,非常满足!铁板活鲍鱼未放上铁板前鲍鱼居然仲识郁!鲍鱼睇落相当新鲜,唔需要太多调味已经鲜味十足!香煎银鳕鱼制作时,望见厨师将鱼皮煎香,再用牛油、盐同埋少许酱汁去调味。望到我都流晒口水,急不及待想即刻试一啖!美国安格斯牛肉薄烧系烧之前厨师会问客人牛肉想煎几成熟?我反问厨师几成熟佢觉得最好食,厨师回答大约煎到7-
今次带左心仪对象去食呢间上野铁板烧。
呢个套餐分前菜、主菜、汤、甜品。
美国安格斯牛肉薄烧系烧之前厨师会问客人牛肉想煎几成熟?我反问厨师几成熟佢觉得最好食,厨师回答大约煎到7-8成熟就可以。牛肉里面包裹住香蒜同葱花,十分惹味!
烟肉黄金炒饭只见厨师加入蛋浆同时旁边炒香烟肉混入饭中,令每一口饭都带有烟肉既味道。
日式炒椰菜则系经过系铁板快炒,好快就上碟,但食落爽脆得黎又带有胡椒味道,看似简单食落却一d都唔简单!
食完晒主菜,系时候饮返碗热汤。汤系活蚬杂菇面豉汤,当中加入各式菇类同蚬肉,鲜味十足。
最后压轴出场系甜品,鸡蛋布甸。布甸口感柔滑,甜度适中,蛋味浓郁,为呢餐画上左完满既句号!