2018-12-11 117 浏览
虽然未去过越南,但本人一直对越南捞檬都有种偏爱,贪其酸甜口感零舍醒胃😝!但楼主实在太年轻啦,经过今日之后我发现越南嘅美食比我想像中美味同埋选择种类非常多!🥰越式拼盘集合咗唔同嘅经典小食!啱晒选择困难症嘅我🤣 春卷里面有木耳、粉丝、甘笋丝等馅料,炸得香脆,内里多汁爽甜。猪颈肉隐约食到碳烤味,简单地配酸甜酱汁已经令人食到停不了口👨🏻‍🍳 扎肉蒸粉包馅料一d都无揸流摊!令整体口感非常丰富,配上秘制酱汁,咸香中带微辣。虾饼🦐点上酸汁食,扎实口感爽滑弹牙,清新唔油腻♥️♥️店员就推介我地试下当造嘅海鲜💬咖喱炒肉蟹浓郁惹味🦀,只蟹起码成斤重,鲜甜肉厚,拆好晒肉再捞埋咖哩汁食,滋味满足,真系忍唔住连手指嘅汁都唔放过🤭 再黎试下另一种煮法嘅海鲜,望落好似好辣嘅辣椒膏炒大蚬🙊 辣度平衡嘅拿捏师傅掌握得啱啱好,蚬肉粒粒都好饱满,配印式薄饼就最夹🤤一路食一边啜住个椰青,清新又解渴🥥,虽然价钱有d贵,但个size都几大,两个人share饮都得🤓今餐之后好想再深度认识下越南菜,原来有南北越之分😛睇黎圣诞个food list又头痕噜🤣🤣

越式拼盘集合咗唔同嘅经典小食!啱晒选择困难症嘅我🤣
精选拼盘