2021-01-15 87 浏览
话说有次去阿木台湾面,等位等咗粒几钟,九点几先有嘢到肚😭,饿到啲肠都打结,当时见到隔离有间都系食台湾嘢,人流唔多,不过最初唔知系黄店,所以完全冇考虑。我嘅意志都算十分坚定😌。呢间叫茶茶台式料理,第二次经过时,终于入咗去帮衬,叫咗个沙茶牛肉汤面,下午茶时段加八蚊有嘢饮,我拣咗杯荔枝红茶。呢度个水吧好大,自成一角,相信饮品嘅水准唔差,果然不出所料,荔枝红茶既有荔枝清香,红茶亦浓而不涩,好饮,加上使用环保纸饮管,呢度要加分👍。以下午茶嚟讲,碗沙茶牛肉汤面算几大碗,椰菜,黄芽白,木耳,粟米等各种蔬菜居然占差唔多一半份量,好夸张,蔬菜爱好者肯定钟意😍。味道方面,可能由于汤比较多,沙茶酱味道略嫌不足,不过整体嚟讲,水准算正常。小店另一特别之处,系墙上面挂满画作,全部都系社区老店同猫猫嘅 crossover,好有趣。关怀小动物,关注社区,关注老店,呢度又有分加👍👍。