2023-10-01 63 浏览
朋友从外国回来,很挂念香港名产茶记,当然要揾间好野同佢相聚一下。今次拣咗位于旺角的红岛冰厅,餐厅正正位于大马路隔离好方便,有2层好多位,繁忙时间都唔会话要等好耐位,睇menu发现竟然有越式汤河及小食提供,二话不说点都拣个试下先,本来想食海南鸡饭,但招牌菜往往要早到先有得食,卖完了唯有退而求次,点了越式三宝捞檬,三宝有牛肉串烧 + 札肉 + 香茅猪扒,上枱后感觉想当抵食,猪扒大块惹味,串烧都系一整串,以为茶记质素麻麻,点知真系有惊喜㖞,最估唔到系呢个价钱都有呢个份量,真心抵食!另外朋友仲点了铁板宝云羊架跟焗薯,朋友食第一口已经点赞,劲满意!无谂过茶仔都比到呢个质素,羊架一D都唔苏,大大份,肉质偏腍有小小肥,啱哂我地口味,上枱先淋汁,炸一声,未食已经流哂口水超香,黑椒汁配合羊架,简直一流,一食再食,停唔到口,难得食食扒竟然系一D都唔滞,真心好味,极推介!跟餐可点埋特饮都系另加9蚊,水蜜桃西柚好解渴,又唔会话太甜,好味! 呢间茶记系我近来食过最高质的,钟意茶记的你必然之选!

2023-09-18