今日正直中秋节,祝大家人月两团圆,今日公司有得收早,本身放咗工之后同屋企人一齐做节,但唔好彩地另一半抱恙,所以我要好好照顾下佢先。刚先去完观塘之后去旺角谂住买少少食材今晚煲碗靓粥佢食下,经过广华医院𠮶头谂住去街市买啲菜干煲粥,呢个时间都开始人头涌涌,果然做节先有少少气氛。买完野谂住返去嘅时候,见到有人买啲烧味返去做节,虽然我哋唔驶但系见到呢档嘅烧味都几吸引,所以都想买少少返去应下节。行到去舖头门面唔系好大,透过玻璃亦都见到佢除咗基本嘅烧味之外,都仲有啲卤水鹅,种类都算多元化。喺侧边见到大部份街坊都系做节用嘅,见师傅斩得咁落力我咪走去同个职员吹咗两句水,正当我谂紧食咩嘅时候,店员都介绍佢哋舖头出名既五味鹅,佢系用秘制嘅汁去整嘅,虽然睇落去都系似卤水,不过既然佢话做法唔同又咁推推介,咁即管试下啦。既然得我自己一个食,咁我嗌咗一个双拼五味鹅拼呢个红肠,哈哈~~~ 冇计啦,我真系好钟意食肠,见个师傅好卖力斩紧我𠮶一盒饭,哗~ 佢都相当够份量,等咗一阵终于都可以攞得喇,而且仲送多碗汤俾我添,真系有心。买齐晒啲嘢返屋企慢慢叹,返到去由于只得我一个,所以系呢个时间快的处理好晒啲食材煲粥,趁煲紧粥呢段
行到去舖头门面唔系好大,
五味鹅饭
等咗一阵终于都可以攞得喇,而且仲送多碗汤俾我添,
真系有心。
买齐晒啲嘢返屋企慢慢叹,返到去由于只得我一个,所以系呢个时间快的处理好晒啲食材煲粥,趁煲紧粥呢段时间,我都要医好我嘅五脏庙先,一打开盒饭已经有一阵甘香味涌出嚟,个卖相真系非常之好,
五味鹅饭
卤水鹅同埋红肠嘅份量好多,我都急不及待开餐啦~ 第一时间试下五味鹅先,放入口之际果然同坊间食嘅卤水鹅系有啲唔同,虽然佢嘅做法应该都差唔多,但系佢嘅味道估唔到出奇地好味。首先佢嘅鹅肉好嫩,肉质吸收咗佢嘅卤水香味,食入口时唔咸,味道刚刚好。虽然平时我都唔系非常好卤水鹅,但系佢呢份五味鹅饭居然整得好好食,而且一的都唔肥,令我刮目相看。红肠当然就系正常啦,三扒两拨嘅时间,我已经好快将盒饭KO咗。最后饮埋碗汤,正正常常冇味精做得唔错,估唔到个职员冇介绍错,佢呢间嘅鹅饭你哋试过就一定知我冇介绍错。
好啦,我又要继续煲粥啦,各位中秋节快乐~~~

2023-09-29
5 分钟 (外卖自取)