2023-11-23 28 浏览
另一半生日就到,一年一次,我当然要为我的另一半准备一份精美的礼物啦。于是我就去了旺角睇下有咩买,享受吓SHOPPING。行咗个几钟, 突然见到位旧同学, 咁啱撞到,当然要聚一聚, 见咖啡瘾起又有少少肚子饿,就决定去找揾一间CAFE食下嘢休息吓。行行下见到有间CAFE系路边叫Pisces Coffee ,见装修唔错又就行入试吓「快富贵」酸菜鱼配珍珠米饭 $88旧同学今次叫左酸菜鱼配饭,我闻到阵味流哂口水,忍唔住叫同学比D我试下,肉质细嫩,没骨,大大啖食都唔惊有骨 ,好正。里面有芽菜同酸菜,食落有少少辣,不过都可以接受。虫草花杞子黄金鸡汤伴珍珠米饭 + 热鲜奶咖啡 $123我就叫咗虫草花杞子黄金鸡汤配饭加一杯热鲜奶咖啡 ,先讲讲杯咖啡,杯咖啡的拉花真系好靓,花纹清晰,颜色对比强烈,睇到赏心悦目,哈哈。而且咖啡的味道也很浓郁,香气扑鼻。至于虫草花杞子黄金鸡汤的味道亦好吸引,汤汁的颜色金黄,浓郁香醇,散发著虫草和杞子的甘甜和鸡肉的鲜美,闻到流哂口水。而且鸡肉经过长时间的炖煮,变得很嫩滑,带有一丝丝的虫草花的清香,真系回味无穷。浪漫星空 $68 食完主菜,当然要食埋甜品啦,我哋叫咗个浪漫星空S

「快富贵」酸菜鱼配珍珠米饭 $88

虫草花杞子黄金鸡汤伴珍珠米饭 + 热鲜奶咖啡 $123

浪漫星空 $68
食完主菜,当然要食埋甜品啦,我哋叫咗个浪漫星空SHARE 食,里面有桂芝爱玉、三色小麻糬、红豆、芒果爆珠、椰果、荔枝 。第一啖感觉真系特别,有唔同的质感。我最钟意入面嘅芒果爆珠,第一次食真系好过隐,粒珠爆咗会有阵阵芒果味。另外其他水果都好新鲜,做饭后甜品一流。

题外话,入面嘅环境真系几chill 有少少音乐, 细细声唔会太吵,倾计一流,钟意望街景又可以坐系窗边。钟意卡通又可以向上望 哈哈