2023-12-03
今日喺旺角行街,行到夜晚揾间泰国嘢试下,于是上openrice睇到弥敦道近始创中心有一间叫「泰屋」嘅泰国菜。于是就上去试下喇。店员方面我未到6点就上到去,职员佢哋仲食紧晚餐,但系都有招呼我地,并且有介绍下啲菜式,感觉唔错。环境方面有一块落地大玻璃,望落加大环境感觉,装修系泰国木系风格,但枱同枱之间比较窄,坐得迫少少食物方面烧猪颈肉沙律($88)我见餐牌有两只烧猪颈肉,第一只系烧猪颈肉,第二只系烧猪颈肉沙律,本身以为烧猪颈肉沙律系将啲猪颈肉摆喺沙律上面,但原来系将啲烧过嘅猪颈肉捞咗啲沙律汁,沙律汁系甜甜酸酸辣辣有生洋葱、青葱,食落较为清爽,猪颈肉本身烧过亦都有猪肉香味,加埋一齐就无咁腻。冬阴功汤小($92)一份汤入面有两只大头虾,配料方便有菇、蕃茄粒,一份汤都分到细四碗,饮落唔算辣,味道较酸,汤有虾嘅鲜味,只虾咬落都好新鲜虾膏味好突出。泰屋鸳鸯农夫包($178)上网睇都好多人叫,所以叫黎试下,佢系软面包,入面放满哂黄咖哩,咖哩上面有蟹肉、鱿鱼、虾肉,将个面包切开,再点啲咖哩汁嚟食,每一啖都食到有蟹肉同鱿鱼,味道层次好丰富,首先食到系咖哩嘅香甜味,之后就到蟹肉嘅鲜味,再咬落去就系面包嘅香味
店员方面
环境方面
食物方面
烧猪颈肉沙律($88)
冬阴功汤小($92)
泰屋鸳鸯农夫包($178)
上网睇都好多人叫,所以叫黎试下,佢系软面包,入面放满哂黄咖哩,咖哩上面有蟹肉、鱿鱼、虾肉,将个面包切开,再点啲咖哩汁嚟食,每一啖都食到有蟹肉同鱿鱼,味道层次好丰富,首先食到系咖哩嘅香甜味,之后就到蟹肉嘅鲜味,再咬落去就系面包嘅香味,正!
冻椰青($48)
冻椰青都好大个,椰子肉甜,椰汁香,解腻一流。
总括黎讲:今餐食咗450几蚊,喺旺角嚟讲唔算贵,食物质素ok,推介比钟意食泰国菜嘅朋友试下。