2021-12-22
🔥每逢冬天,就好想食韩食,够热辣辣,今次就第一次食韩式串烧。🔸系旺角新开既韩食店,所以人流唔多,不过环境算不错既,手机落单几方便🍺韩国Hite Terra啤酒 $100一坐低,店员就热烈介绍Terra 啤酒,话韩国多左人饮依款,而家100蚊有成桶6枝,都真系几抵饮,几个朋友黎岩晒。第一次饮依款,饮落都算顺滑易入口既🍽前菜送既,店员话系铺头自己整。食落泡菜入味但唔辣,岩唔食得辣既朋友。🍢串烧:韭菜$13, 牛丸$18,火鸡肾$16,猪大肠$19,烧卖$18,娃娃菜$13,七里香$28,羊肉$28叫左一大盘串烧,下面有火保温,大多十几蚊一串,价钱都相宜既。其中有几款我比较钟意,七里香,娃娃菜,羊肉同烧卖(韭菜猪大肠我本人唔食,不予置评😂)🐓七里香系店员推荐,我地叫果时都未知咩黎,原来系鸡尾,但食落系有惊喜,好香油脂,好岩做串烧。🐐羊肉我本来都唔太好,但呢串无咩膻味🟡烧卖烧完口感很不错~🥬食完几串口干,最后食串娃娃菜岩晒,烧完仲keep 到好多水份🍆蒜蓉烧茄子 $58一大条茄子另上,皮脆肉软,落左好多蒜蓉都几入味🍲芝士蕃茄杂锦海鲜泡菜汤乌冬 $168食之前要捞一捞,因为落左三重芝士~好足料,
🍺韩国Hite Terra啤酒 $100
🐐羊肉我本来都唔太好,但呢串无咩膻味
🟡烧卖烧完口感很不错~
🍆蒜蓉烧茄子 $58
一大条茄子另上,皮脆肉软,落左好多蒜蓉都几入味
🍲芝士蕃茄杂锦海鲜泡菜汤乌冬 $168
食之前要捞一捞,因为落左三重芝士~好足料,的确有唔少海鲜。食过唔少韩式海鲜汤啲海鲜既肉都梅晒,但呢度既海鲜算好食。汤几好饮,将串鱼糕浸落啲汤度食岩晒。