2022-12-14 52 浏览
前排工作太忙,但都不忘食好嘢,而朋友最近介绍咗我去一间位于旺角但比较隐世嘅西餐厅,装修几有格调,适合情侣嚟撑枱脚👫 而且性价比高,最紧要系餐厅非常用心,每上一道菜都会详细介绍,而且服务好周到,感觉到店家真系好有heart😌我哋见呢个Caesar salad系烧嘅好特别所以嗌咗🫢 仲加咗$38要parma ham,佢个造型够晒特别!佢嘅生菜系原条上,仲要烧过嚟,再配搭上面包粒、两块超大块嘅parma ham同芝士脆饼,好夹好好味,呢个食法真系好有惊喜,好钟意😌之后嗌咗烧八爪鱼足须,平时好怕食八爪鱼似食紧橡筋咁,咬极都咬唔开,但呢度烧得刚好,一啲都唔韧,点埋少少酱一齐食,鲜味十足😌 另外仲有两块脆多士夹埋一齐食,增加返个口感!之后主菜我哋嗌咗呢个酥皮焗牛面珠登😚 店员特登喺我哋面前切开酥皮,超大块好有份量,不过就咁食有啲干,建议点汁一齐食🙌🏻 肉质煮到劲腍而且好入味,内里仲有啲薯仔同红萝卜,同样都几入味!呢个南瓜意大利饭煮得好creamy🤓 有粒粒煮腍咗嘅南瓜粒,仲几甜,而个饭嘅texture适中,唔会过腍过硬,份量亦刚刚好!我嗌咗杯Pineapple Punch ($58),饮落好香菠萝

烧凯撒沙律

香煎西班牙八爪鱼足须

砵仔酥皮焗牛面颊肉

南瓜意大利饭

我嗌咗杯Pineapple Punch ($58),饮落好香菠萝味,仲有啲菠萝粒咬吓,唔错!男友嗌咗杯Tequila Sunrise ($68),因为有橙汁,同样都系酸酸甜甜咁,几开胃!

Tiramisu
最后,点少得甜品环节,我哋嗌咗个tiramisu ,佢并唔系一杯杯𠮶啲预先整好晒嘅tiramisu,而系即叫即整,卖相好唔错,食落咖啡酒味好出,都几浓郁😌 如果个ladyfinger再浸腍少少就会更出色!

总括而言,呢间西餐厅真系几有惊喜,食物种类繁多,冇谂过上到去都可以食到酥皮牛面颊肉😛 另外,佢嘅Caesar salad都系必试菜式,真系第一次食咁特别嘅沙律,连平时我唔钟意食沙律都好OK☺️
烧凯撒沙律
香煎西班牙八爪鱼足须