2021-04-09
衬住假期 做下孝顺女😅同屋企人去饮茶食点心🥰 平日我都系去开啲旧式茶楼饮茶🤓今日特登去朗豪坊一间出名食新式得意点心嘅餐厅《饮茶》😙冇谂过饮餐茶都可以有咁多打卡位 😆 餐厅一开门我就去到 所以唔使排队就可以入座😉一入到餐厅 我就见到厨师预备左两大笼得意点心😌我情不自禁咁行左埋去🤫仲同D点心影咗好多幅相 超可爱啊🤩影完相就拿拿声拣返个靓位坐低点餐😏餐厅座位宽敞 坐得舒服🤠而且店内灯光明亮 啱晒钟意影相嘅朋友 灯都唔使打 就可以影到靓相啦😂不过唯一唔方便嘅系点餐纸上面只得文字没有相片🤔因为部分菜式 都名改咗好得意嘅名 有时都唔知佢系乜嘢食物 所以我点餐嘅时候都系参考openrice嘅图片黎点餐😅。睇住流奶(3件) (HK $49)打卡首选「睇住流奶」😍 系一笼好可爱嘅流沙奶皇包❤️包皮松软 比平时传统嘅奶皇包口感 更加软熟👍入面嘅流沙奶皇馅多到流晒出嚟🤣馅料味道浓郁 好香嘅蛋黄味 超好食🤤。一笼八戒(3件) (HK $49)继续打卡必点 「一笼八戒」😏 好可爱嘅猪猪头🤣 原来系叉烧包😉 呢个包皮同平时食果啲口感差唔多🤠 但馅料味道就比传统嘅叉烧包冇咁咸 食完唔会觉得好口渴 岩哂钟意淡味嘅我😌。
同屋企人去饮茶食点心🥰
平日我都系去开啲旧式茶楼饮茶🤓
今日特登去朗豪坊一间出名
食新式得意点心嘅餐厅《饮茶》😙
冇谂过饮餐茶都可以有咁多打卡位 😆
坐得舒服🤠而且店内灯光明亮
啱晒钟意影相嘅朋友 灯都唔使打
。
睇住流奶(3件) (HK $49)
打卡首选「睇住流奶」😍
系一笼好可爱嘅流沙奶皇包❤️
包皮松软 比平时传统嘅奶皇包口感
更加软熟👍入面嘅流沙奶皇馅
多到流晒出嚟🤣馅料味道浓郁
好香嘅蛋黄味 超好食🤤
。
一笼八戒(3件) (HK $49)
继续打卡必点 「一笼八戒」😏
。
蟹籽烧卖(3件) (HK $39)
「蟹籽烧卖」同平时传统茶楼嘅烧卖冇咩分别😅 只系外皮用咗绿色嘅皮去包😂
。
透明波波 (3件) (HK $29)
「透明波波」 见佢个名咁得意就点嚟试下🤔 原来佢系用一层类似粉果外皮 去包住好多唔同颜色的蔬菜粒嘅波波😅外皮烟烟韧韧 内馅清甜爽口
食落口仲有好香嘅黑松露味😍
。
炒虾肠粉(HK $69)
「炒虾肠粉」 镬气够 好惹味👍
入面仲有几只虾添 虾肉爽口 弹牙😌而酱汁味道似食紧干炒牛河🤣
。
鸽吞凤梨(3件) (HK $39)
「鸽吞凤梨」 其实系一件凤梨酥😏 虽然外皮舞台湾凤梨酥咁香脆
但内馅凤梨蓉 甜度恰当 味道浓厚🤤
食物:8.5/10
价钱:5/10
环境:8/10
。
饮茶 (朗豪坊)
旺角亚皆老街8号朗豪坊4楼7号舖