2025-01-22 0 浏览
今日同朋友去旺角行街睇戏,睇完戏之后就去通菜街行街买嘢,就见到有一间泰国餐厅,出面门口有好多客人喺度排队,亦闻到有好香嘅食物味道,咁我哋都排队入去食,好彩都系排咗10分钟就可以入去,因为入边啲位都唔少㗎。这间泰国餐厅叫做Tamarind,位于旺角通菜街1号威达商业大厦地下K&L号舖,港铁油麻地站A2出口,行几分钟就到,非常方便。入到餐厅见到环境不错,地方都宽敞,枱凳都整齐都令人坐得舒服,装修干净光猛,以泰国款式为主调,仲有得听泰国歌曲,真系令人食得开心。餐牌虽然得一张,但食物款式都不少,有主食、小食、沙律、粉面饭、甜品、饮品,我哋就叫咗泰式牛肉炒河粉、咸蛋青木瓜沙律、芒果糯米饭、泰式绿奶茶,我哋叫完嘢食之后就见到主食嘅曼谷火山排骨来咗隔离枱,份排骨份量非常大,又不停有烟出嚟,亦闻到好香嘅肉味,卖相非常正,我哋真系下次要再来食。泰式牛肉炒河粉系泰国最具代表性美食之一,非常有镬气,牛肉炒得好有香气,肉质又鲜嫩,食落好有汁感,泰式河粉咬落口香香滑滑同烟烟韧韧,非常好食,同普通河粉不一样,酱汁味道香浓,鲜香可口,好配合牛肉、河粉、鲜菜、香葱、青柠汁一起吃。咸蛋青木瓜沙律卖相都靓,睇落有好多颜色

泰式牛肉炒河粉系泰国最具代表性美食之一,非常有镬气,牛肉炒得好有香气,肉质又鲜嫩,食落好有汁感,泰式河粉咬落口香香滑滑同烟烟韧韧,非常好食,同普通河粉不一样,酱汁味道香浓,鲜香可口,好配合牛肉、河粉、鲜菜、香葱、青柠汁一起吃。咸蛋青木瓜沙律卖相都靓,睇落有好多颜色,有黄色嘅木瓜、橙色嘅红萝卜、红色嘅蕃茄仔、鲜红色嘅辣椒、青色嘅青豆、白色嘅花生、微红色嘅虾米,金黄色嘅咸蛋,同沙律嘅味道一齐食都好夹,味道有辣味酸味甜味咸味,真系令人食得开心开胃。

芒果糯米饭是一种传统泰国甜品,主要材料有芒果、糯米饭与椰奶,芒果鲜嫩多汁,香甜可口,糯米饭甜中带咸,甜甜咸咸的好滋味,又有软糯绵密嘅咀嚼感,加上份量恰到好处嘅浓醇椰奶香味,让人一吃就忘不掉。泰式绿奶茶是泰国的特色茶饮,香浓滑顺,有绿茶独特的清香味,味道香浓又不会太甜,颜色艳丽又独具奶香,系令人爱喝嘅饮品,这间餐厅嘅食物质素好,店员嘅服务态度亦都好,好值得来食。