2023-10-08 28 浏览
绝对唔可以错过既旺角Fine Dining!趁住专员生日,早一个礼拜前已经打定电话book位。 餐厅位于旺角油麻地交界,位置上既大厦唔算太显眼,绝对系够晒隐世。 餐厅环境气氛好好,暗沉式既灯光加上旧英伦风格既感觉,未食已经比成个感觉包围住,非常适合黎个烛光晚餐。餐厅有dinner set,价钱$328一位,完全唔贵,fine dining既质素仲要非常有惊喜。Set Din仲可以用埋优惠试食价就换到两只新鲜生蚝,非常抵食。头盘: 香烤牛骨髓伴意大利多士好吸引既烤牛骨髓,牛骨髓上面加埋蒜蓉一齐香烤,蒜香渗入晒骨髓入面,然后牛骨髓既精华同油香搽上去脆口既意大利多士到,呢个头盘简直系100分。 头盘: 新鲜生蚝 套餐用试食价+$50两只换取既爱尔兰生蚝,生蚝蚝身肥美,肉身饱满。海水味道比较淡,蚝味好鲜矿物味道几出,肉质偏爽,两只$50好抵食。小食: 烧鱼干 一碟好多条既烧鱼干,烧得好香脆,每条入口都卜卜脆之余味道好香浓,加埋d蛋黄酱一齐食打开晒成个胃。餐汤: 松露蘑菇汤 餐汤: 椰菜花海鲜汤 两款汤都好浓厚,味道黎得好突出。松露蘑菇汤因为现榨既关系味道更加突出,入口时更加可以食到蘑菇当中既口

头盘: 香烤牛骨髓伴意大利多士

头盘: 新鲜生蚝

小食: 烧鱼干

餐汤: 松露蘑菇汤
餐汤: 椰菜花海鲜汤
两款汤都好浓厚,味道黎得好突出。松露蘑菇汤因为现榨既关系味道更加突出,入口时更加可以食到蘑菇当中既口感,香味系口腔内爆发出黎。

主菜: 精选牛扒配特色海盐
大大块既纽西兰一级肉眼牛扒,牛扒既大片程度大概有10安士。今次叫左5成既熟度,上台时好靓好吸引,粉粉嫩嫩既肉加上香煎封脆既表面,绝对系我想要既效果。牛扒配以少量黑椒红酒酱汁,先试一片原味,肉眼既肉汁挤晒出黎,封煎既牛肉表面有焦脆既香味,原味已经非常好食。
另外牛扒配以三种唔同既海盐:包括夏威夷海盐、日本岩盐、地中海岩盐。三款海盐都有唔同既味道,夏威夷海盐咸味既纯度会黎得比较清晰,日本岩盐加上番红花味道会比较清新香气,地中海岩盐加入烟熏既香味,食落会比较特别。
建议大家原味同三款海盐都可以试一下,绝对会有意想唔到既效果,令到块牛扒更加好食。

主菜: 卡邦尼意粉
Fine Dine既级数,单点价钱亦都超佛心完全唔贵。份量超级多,金黄色既卡邦尼意粉净睇都相当吸引。意粉煮得岩岩好,保留住弹牙既口感,满满既芝士加上忌廉,再以蛋黄酱混合成个意粉当中加入埋烟肉,成个意粉味道咸咸香香,酱汁浓厚,成个口感都好丰富。

甜品: 鲜果啫喱
临尾食埋个甜品,一杯满满既鲜果有火龙果同青提子。味道清新甜甜地,啫喱唔软身有d弹弹地既感觉,清凉爽滑作为最尾满结束。

饮品: House Wine ( red & white )

餐厅既红白House Wine都几好饮,红酒果味比较香浓,入口唔涩比较厚身。白酒葡萄味出,味道比较爽身,配埋食个生蚝就最正。
2023-10-05