2022-10-09
餐厅推介: Grind Size地点:旺角通菜街 #中产穷L 今日去到旺角谂住Chill下,行经通菜街,竟然见到一间叫 #穷撚卖咖啡 cafe。 哗! 同我撞名咁想唔帮亲都唔得。 Cafe外表装修简约,一大个“穷”字系门口墙壁颇为抢眼,餐厅分为2层,#中产穷L 无book 位,所以walk in 只能坐到下层,下层天花板有个蓝色灯光假天花,其中一面墙壁上就有一幅好大既世界地图。 主菜就试左疯狂芝士野菌大啡菇多士,芝士酱汁浓郁,但不会太杰,野菇粒就份量十足,底下再配上一个大啡菇,鲜味十足,最底层的多士就吸收哂上面流落黎既芝士汁同菇味,非常好味。 另一主菜就试左蟹肉明太子流心西班牙蛋饼,外表卖相非常Cutie,绝对系打卡首选。味道方面,外层被蛋饼包围,内里就包住蟹肉,薯仔粒同芝士拉丝,口感十足。 甜品就叫咗脏脏牛角包窝夫,甜品摆设非常有心思,又系岩哂打卡一族,云呢拿雪糕上插上一块Oreo 饼干,雪糕同窝夫上面洒上朱古力粉,窝夫都焗得脆卜卜,非常好味,流哂口水,话咁快就食哂落肚。 饮品方面,叫左盐渍樱花荔枝梳打,估唔到饮品卖相都咁靓,梳打水入面仲有大大粒荔枝肉,味道不会太甜。另一杯叫左焦糖炖
地点:旺角通菜街
哗! 同我撞名咁想唔帮亲都唔得。
饮品方面,叫左盐渍樱花荔枝梳打,估唔到饮品卖相都咁靓,梳打水入面仲有大大粒荔枝肉,味道不会太甜。另一杯叫左焦糖炖蛋咖啡,上面一层幼滑既泡沫,咖啡味道浓郁,但没有苦涩味,可能因为被焦糖味中和了吧。
总括来说,餐厅位置非常方便,价钱收费合理,味道和卖相都非常出色,值得推介。
#中产穷L #旺角揾食 #旺角食好西 #GrindSize #hkcafe #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfoodieblogger #旺角美食 #mongkokfood #香港美食 #香港食好西 #食好西 #香港好去处 #hkfoodporn #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkkol