2025-01-19
我不嬲都都钟意食越南菜的,我对越式法包情有独钟,可惜唔系每间越南餐厅都有卖又做得出色。最近同朋友们系旺角西洋菜南街闲逛,发现呢间「河内越式料理」,见佢餐牌有卖「越式三文治」,立刻勾起我嘅食欲,于是决定买外卖返佢屋企享用。我地一共点了五款食物:三款越式三文治(招牌越式、香茅牛肉同越式猪扒包)、顺化手打虾饼并捞檬以及极品牛三宝河粉。首先讲下包类,虽然佢写系越式三文治,但其实佢系用法包。越式猪扒包,外层面包烤得金黄酥脆,内层松软有嚼劲,猪扒腌制得恰到好处,肉质嫩,唔会干柴,正!招牌越式有猪肝酱,扎肉同其他香菜,萝卜丝等等,味道非常丰富!香茅牛肉都好有特色,味道可口!个顺化手打虾饼并捞檬,虾饼炸得金黄酥脆,虾肉鲜甜弹牙,檬粉QQ爽滑,份量十足,淋上特制的鱼露酱汁,酸酸甜甜,非常开胃。虾饼和捞檬的组合,好好味。最后是极品牛三宝河粉。汤底清澈见底,牛肉香气浓,饮起嚟鲜甜顺口,一点都唔油腻。牛肉选用的是牛腩、牛筋和牛肉片三种唔同部位嘅牛肉,口感层次丰富,牛腩软嫩入口即化,牛筋Q弹有嚼劲,牛肉片则鲜嫩多汁,每一口都充满惊喜。河粉滑溜顺口,吸饱了汤汁的精华,与牛肉搭配得天衣无缝,冬天食真系一流。