2020-06-18
嚟自台湾嘅黄金店「桔梗」,系我Bookmark好耐嘅店❤️寻晚终于去食了😁 餐厅楼高3层,占地5600呎!!😬我初初仲以为佢系文青小店,估唔到大成咁!而且二楼仲有个休闲角落,比人打桌球,天气好命仲会开放埋三楼天台,有水烟供客人使用!超夸张! 虽然餐厅好大,但人流极高,寻晚我6点准时入去,未够7点已坐满人😅而且呢度wall in,待应系会分配你去坐中间逼死人嘅10人枱,唔比拣位,坐得都几唔舒服,所以建议大家嚟呢度一定要Book枱!至于食物方面,我觉得桔梗整体水平都中上。今次我就order咗软壳蟹小汉堡、蕃茄培根猪颈肉炖饭及桔梗奶昔。软壳蟹小汉堡🦀 睇相细细嚿, 上枱好大嚿🤪桔梗呢个软壳蟹小汉堡绝对唔「小」嘢!每一个汉堡入面都夹住一只炸软壳蟹,入面好多蟹膏,好足料!加埋少少好似酸奶酱嘅酱汁(不确定),酸酸甜甜咁,可以解蟹腥之余,食上口无好腻嘅感觉,个人都几钟意!而小汉堡味道似甜甜地嘅餐包,质感偏实,食完都比想像中饱肚。另外,小汉堡旁仲有炸鱼柳,味道就跟一般街食嘅炸鱼柳差不多,无太大特别,但咬上口啖啖肉,相实Meat Lover实会好满足。 蕃茄培根猪颈肉炖饭🐽 桔梗向来做炖
蕃茄培根猪颈肉炖饭🐽 桔梗向来做炖饭起家,嚟呢度当然要食下佢哋嘅拿手炖饭!我超钟意呢个炖饭,温泉蛋,蕃茄同芝士嘅饭底超惹味!味道有啲似焗猪扒饭,不过唔系炒饭底,酱汁渗透每粒饭,只味再浓郁啲!此外,我好钟意佢哋系饭上加咗一层炸藜麦!同炖饭一齐食,一软一脆,口感好丰富!至于猪颈肉,系薄切咁上,应该经过高温煎香,逼走晒啲油,食上口好爽,感觉一啲都唔腻。
桔梗奶昔🍊 饮品方面,我拣咗招牌桔梗奶昔。呢个奶昔系士多啤梨+肉桂打成,肉桂味同士多啤梨味几出,但质感偏稀,仲要劲甜,味道真系一般般,卖58蚊,细细杯,绝对唔平😂
另外,桔梗系采用自助式服务,呢点我系不太钟意。餐厅啲枱好逼,饮水要出Bar枱自取,行出行入好唔方便。食饭又好似快餐店咁,买完坐低等送餐,无服务可言,但价钱唔平。无Book位时坐10人枱,系木板凳,2人坐埋一齐,好逼,仲要无位摆嘢,同类餐厅,我谂我宁愿拣对面街嘅茶聊啰😅