2022-02-27
💎总评分:8.5/10-旺角一向食肆云集,无论街边小食定餐厅堂食都有数唔完嘅选择,疫情期间就唔好扫街喇🙈,听闻餐厅嘅老板曾获得「环球厨神国际挑战赛」奖项🎖️,呢日经过小店,见到室内环境干净企理,食物望落健康,就决定入去一试。中午lunch set中等价位,多款饭同米线选择,仲有健康汤水,今次小编就试左佢地个二大套餐👩🏻❤️👨🏻。⭐二人套餐 $268⭐1️⃣ 是日前菜1款 2️⃣ 煲类主食1个3️⃣ 自选小菜1款4️⃣ 是日甜品2个5️⃣ 白饭2碗5款煲包括招牌酸菜鱼煲🐟、药膳黄酒鸡煲🐔、潮式萝卜牛腩片煲🐮、四物肉骨茶煲🐷,同小编拣嘅浓汤花胶鸡煲🍲。小菜多达19款,前菜同甜品就无得拣每日唔同,细食嘅话3个人share都够。🍽️ 浓汤花胶鸡煲 🍽️店员好细心咁帮我地set好个炉,个煲一路滚一路传出香味,有仪式感得嚟慢慢食都唔会变冻👍🏻。开始先饮啖汤,鸡味香浓,清甜无味精,值得一赞汤面上唔系好油,感觉健康可以完全饮晒💚。成个煲好足料,鸡件垫满成个煲底,keep住咁煲都口感嫩滑🐣,木耳吸收晒汤水嘅精华,面头嘅花胶份量真系唔少,值回票价🤑,食完个煲成个人充满骨胶原。🍽️ 柚子虾球 🍽️虾球都算大只而且份量唔少🦐,炒得香口弹
⭐二人套餐 $268⭐
1️⃣ 是日前菜1款
2️⃣ 煲类主食1个
3️⃣ 自选小菜1款
4️⃣ 是日甜品2个
5️⃣ 白饭2碗
虾球都算大只而且份量唔少🦐,炒得香口弹牙,柚子酱嘅调味啱啱好,酸酸甜甜嘅酱汁食落特别开胃😋,送饭一流。
小编怕肥唔钟意太甜嘅糖水🍮,呢个雪耳桃胶作为饭后甜品有惊喜,味道比较清淡唔会太甜,每啖都食到雪耳同桃胶,滋润解喝🥰。 虽说旺角多美食,但想揾啲食得健康又无罪恶感嘅就选择有限,难得揾到间好味又抵食嘅当然要推介💪🏻。除左性价比高嘅lunch set / 二人套餐之外,单点菜式卖相有心思😌,绝对值得推介。
题外话/补充资料:
🚗 揸车朋友应该知旺角咪表位有限又成日抄牌,若然唔想搏,安全起见泊喺朗豪坊行过黎都近。