2017-07-28 223 浏览
去旺角行街👟已经买咗好多野💸💸💸,所以想食d平价美食🍛草根好自然第一时间就谂起去食饭意。不过温响提示💡真系要早少少去排队,因为成日都有好大条人龙🐉等食呢间餐厅当日人龙都唔少.....一直都知食客对呢间餐厅反应几两极,有人不断赞嘅同时都有人弹到一文不值。其实草根一家好耐之前已经系深水埗食过一次,觉得价钱平得嚟味道都唔错,旺角店位置易到达好多,不过一直都冇去过。今次要叫d上次未食过嘅嘢,先叫一个小食,一个饭,一个面同2杯野饮岩浆芝士铁板肉酱薯角($42)Potato Wedges in Bolognese Sauce & Cheese 脆炸薯角好香脆😎唔会好油腻,薯角上有芝士🧀同肉酱,令味道更浓烈🌋好有冲突味蕾嘅感觉🤘🤘芝士较流质,所以真系做到好似岩浆咁👀鳗鱼‧蟹籽芝士熔岩蛋浆饭($78)芝士熔岩蛋浆饭系餐厅名物,上一次已经食过,呢个完全就系升级版。店员会先放蛋浆🍳同芝士🧀,再透过铁板嘅热力🔥炒熟捞匀全部食材🍽实际上,饭中间藏有大量蟹籽,仲有d鳗鱼🐟午餐肉、紫菜同泡菜,材料本身已经好丰富🙌加上半熟嘅蛋浆同芝士真系好吸引。草根本身食得好浓味,所以都觉得几好食。蟹籽同泡菜够爽脆,增加咬口❤鳗鱼
当日人龙都唔少.....

岩浆芝士铁板肉酱薯角($42)
岩浆芝士铁板肉酱薯角
鳗鱼‧蟹籽芝士熔岩蛋浆饭($78)
鳗鱼‧蟹籽芝士熔岩蛋浆饭
草根本身食得好浓味,所以都觉得几好食。蟹籽同泡菜够爽脆,增加咬口❤鳗鱼肉质柔软油润😋加上烧汁好入味👍而芝士可以拉丝for影相系一流嘅🧀价钱比冇鳗鱼贵左大约$20,不过食过普通版试下呢个都唔错!
鳗鱼‧蟹籽芝士熔岩蛋浆饭
进击巨桥(猪肋排)•浓汤芝士($120)
Cheese Pot with Roasted Pork Back Rib
见到餐牌有呢个芝士锅就即时叫左🏅芝士锅可以拣配饭、通粉等等,草根今次就拣左手作意。
进击巨桥(猪肋排)•浓汤芝士
原条猪肋排放系芝士锅上嘅卖相的确几吸睛,猪肋排下面仲有几件薯角。手作意口感似乌冬,烟韧又好有咬口,面身扁平比乌冬幼身d。锅内仲有3只炸饺子同烟烟韧韧嘅韩式年糕,乌冬好有咬口,十分烟韧😍精髓在于个芝士浓汤🧀食落味道好似龙虾伊面,应该落左海鲜去煮👍👍好正!!!不过个猪肋排就令人好失望
猪肋排明显比上次深水埗食个条细好多,更重要系今次烧得太干加上猪嘅选材太瘦,令肉质好柴,明明上次食好Juicy嫁!!除左猪肋排仲可以拣烧鸡、大啡菇、猪扒等等食材,其实个芝士锅本身好食,不过下次会试下拣其他配料去配个芝士锅。
进击巨桥(猪肋排)•浓汤芝士
综合水果茶(+$9)
Mixed Fruit Tea
水果茶味道清爽👩系草根妹妹最爱❤❤食落好fresh🌿好健康👍味道主要以芒果味最为突出👅饮品🍹内有火龙果、提子粒🍇提子仲要好新鲜同甜添😁

奶茶(+$7)
Milk Tea
奶味较淡,都算正常发挥😉
综合水果茶、奶茶
因为出面嘅人龙不绝,一直有人入座不过人龙冇短过,草根食完都快手离开。味道其实真系ok,以价钱嚟讲真系几抵食,斩难怪成日会咁多人嚟排队