2023-11-27
讲起食泰国菜,大家都只会谂起九龙城,但原来向旺角大家都熟悉既先达附近有呢间隐藏于闹市中,好食得黎价钱又大众化既泰国菜馆!走入餐厅,铺面唔算大,经常都坐满客人,人头涌涌。但餐厅其实有2层,楼上雅座比楼下阔落,所以入座前可以先问问仲有冇枱,一般都唔需要排队等位既。餐厅有提供各种既午市套餐,价钱由$48至$55 不等;有各种泰式饭类以及汤粉,非常受欢迎。当然亦有其他单点美食。打开餐牌,有太多想食既菜肴,所以我同朋友放弃左抵食套餐,选择左各自既心头好,慢慢品尝美食。由于得2个人,所以只可以叫几款菜肴:• 泰式生虾刺身 $88虎虾刺身保留了原材料的鲜甜味,肉质爽嫩Q弹,配上泰式辣汁,一绝👍🏻•串烧沙嗲 半打 $88 (3串鸡肉,3串猪肉)所有串烧即叫即烧,再配上秘制粒粒花生沙嗲酱,另有一番风味!•泰皇咖喱火山软壳蟹法包 $158食泰国菜当然少不了咖哩,所以今次都有点人气极高既咖哩软壳蟹。炸软壳蟹外脆内软,啖啖肉,吃的时候不用吐壳,非常方便。法包吸收晒咖哩精华,非常惹味😋又系大满足既一餐,下次要再黎食其他美食!
• 泰式生虾刺身 $88
•串烧沙嗲 半打 $88 (3串鸡肉,3串猪肉)
所有串烧即叫即烧,再配上秘制粒粒花生沙嗲酱,另有一番风味!
•泰皇咖喱火山软壳蟹法包 $158
又系大满足既一餐,下次要再黎食其他美食!