2023-10-07
今日同朋友嚟咗呢间猫猫Cafe,位于旺角朗豪坊隔篱嘅朗晴坊,位置十分方便。门口有部自动鞋套机,放只脚上去就会自动套咗只鞋,比较方便卫生,唔会将鞋底啲菌带俾猫猫。我哋嗌咗个二人餐,前菜有柚子醋杂菜沙律同菠菜汤,份量适中,但个汤比较淡口,菠菜味唔系太浓。主菜嗌咗轻煎日本带子配咸蛋黄烤南瓜饭同香煎猪梅扒配牛肝菌忌廉汁,南瓜饭个味道比较淡,唔系几食得出咸蛋黄同南瓜嘅味道,只系见到饭入面有南瓜粒粒,但见唔到咸蛋黄粒,有三只大细适中嘅带子,但同个饭感觉唔系太夹,整体嚟讲唔建议嗌呢个南瓜饭。反而香煎猪梅扒几有肉味,块扒几厚身,咬落去有口感,配埋牛肝菌忌廉汁一齐食几夹,仲有好多薯角同煎翠玉瓜做配菜,味道唔错够饱肚。饮品方面我哋嗌咗星野制茶园星峰同山政小山园式部之昔,其实就系两杯抹茶拿铁,不过用咗唔同嘅抹茶粉去冲,饮落唔觉得两杯有太大分别,抹茶味唔算太出,成杯饮品,只系个猫猫拉花比较出色,衬返猫猫Cafe呢个主题。𣎴过其实去得猫猫Cafe,食物都唔系重点,同猫猫嘅互动先系主菜。呢度有16只猫猫,唔同嘅品种,唔同嘅性格,大部份都唔怕生,会主动跳上凳同枱面,比客人摸都唔会即刻逃走,仲有一两只愿意俾人任抱唔嬲
𣎴过其实去得猫猫Cafe,食物都唔系重点,同猫猫嘅互动先系主菜。呢度有16只猫猫,唔同嘅品种,唔同嘅性格,大部份都唔怕生,会主动跳上凳同枱面,比客人摸都唔会即刻逃走,仲有一两只愿意俾人任抱唔嬲,钟意同猫猫玩嘅朋友可以上嚟边食边玩!
📍旺角砵兰街215号朗晴坊7楼
位置就脚:🍊🍊🍊🍊