2015-09-10 1933 浏览
旺角。黑夜除左凌晨坐红van由旺角去大埔其实都仲有好多好野食 XD不过话说呢间野个位都算隐藏少少系旺角街市后面,不过通常有返咁上下既隐世小店都要系呢D 地方见本menu直觉话我知呢到应该食过下夜粥 其实我开本野个下真系期待有句:欲练神功,必先...虽然无呢句野 =3=不过话晒都系潮州野,应该有返一两件"架己冷"(注:"架已冷"正解应该系自己人) 跟手叫左个潮汕砂锅粥、酱腌海胆、XO酱炒肠粉酱腌海胆($28 + $8/饭)其实一睇呢个都知唔系就咁当𩠌食 =P(你估食海胆刺身咩)潮洲菜比较偏强烈既味觉有食开打冷既朋友应该都明呢个酱腌海胆都系比较偏咸(就咁食左下)所以系即系正常同返饭一齐食个酱加埋饭就平衡返个咸度,即系易入口左加上有花生,个口感会丰富返唔会得海胆同饭,有返咬头呢个就酱腌海胆自己都够送晒饭食 潮汕砂锅粥其实呢个都有少少意外因为以前食开既潮洲粥都系稀粥无谂过原来潮洲菜入面都有砂锅粥而且唔算味道浓烈今次个砂锅粥入面有膏蟹面D 膏就煮到出晒黎 XD成个变左黄黄地,但又唔会油有淡淡地既蟹味,不过重点系呢到个粥底靓绵绵地,又唔系煮烂晒D 米,煮得几靓XO酱炒肠粉 ($38)话说食完仲有
旺角。黑夜
除左凌晨坐红van由旺角去大埔
其实都仲有好多好野食 XD
不过话说呢间野个位都算隐藏少少
见本menu直觉话我知呢到应该食过下夜粥
其实我开本野个下真系期待有句:欲练神功,必先...
虽然无呢句野 =3=
不过话晒都系潮州野,应该有返一两件"架己冷"
(注:"架已冷"正解应该系自己人)
跟手叫左个潮汕砂锅粥、酱腌海胆、XO酱炒肠粉
酱腌海胆($28 + $8/饭)
其实一睇呢个都知唔系就咁当𩠌食 =P
(你估食海胆刺身咩)
潮洲菜比较偏强烈既味觉
有食开打冷既朋友应该都明
呢个酱腌海胆都系比较偏咸(就咁食左下)
所以系即系正常同返饭一齐食
个酱加埋饭就平衡返个咸度,即系易入口左
加上有花生,个口感会丰富返
唔会得海胆同饭,有返咬头
呢个就酱腌海胆自己都够送晒饭食
潮汕砂锅粥
其实呢个都有少少意外
因为以前食开既潮洲粥都系稀粥
无谂过原来潮洲菜入面都有砂锅粥
而且唔算味道浓烈
今次个砂锅粥入面有膏蟹
面D 膏就煮到出晒黎 XD
成个变左黄黄地,但又唔会油
有淡淡地既蟹味,不过重点系呢到个粥底靓
绵绵地,又唔系煮烂晒D 米,煮得几靓
XO酱炒肠粉 ($38)
话说食完仲有少少唔够喉
叫多个XO酱炒肠粉
意外地呢个真系炒得好香
少少虾米、少少XO酱,而且火同油都控制得好
肠粉外面少少脆,但唔系干晒
入口又唔会觉得成条肠粉满晒油
加埋个XO 酱好平均咁系肠粉,呢个真系值得食(大姆指)
题外话/补充资料: 话说个日咁岩店入面无晒位 要坐出面门口,但个位都几算好风 而且抬头睇到个天 迟下真系可以考虑下中秋一路食一路赏下月
2015-08-14
  • XO酱炒肠粉