2015-05-31
喺旺角行街行到攰攰到,想揾个又静又舒服嘅地方休息吓、食吓嘢。点知喺贴近旺角外围嘅黑布街见到Next Station Dessert,听闻甜品由前五星级大酒店甜品师傅主理,加上价钱又合理,于是同朋友决定试一试。入到店内,暗黄灯光,木制台櫈,同室外嘅强烈光线成180度对比,令我即时感到轻松、舒服,成个人松晒。原来店舖都好大,除咗门口入嚟𠮶到有40-50个位,原来店后面,仲有30个位,而且仲比前面更清静、更暗。不过比我拣,我宁愿坐后面嘅位置,绝对系同朋友促膝谈心嘅好地方。坐定定,已送上一杯水,俾我定一定神,抖抖气,先至慢慢拣心水甜品。MEUN内有嘅甜品,其实同门口块介绍牌差不多,不过就会更详细介绍甜品嘅材料。今日,我肚空空,一于就豪D,我独自点咗2款甜品,应该都食得晒呱。第一个:鸟结糖芭菲 Nougat Parfait我自己好钟意个外型,好GRAND,而且似鸟展翅开飞嘅感觉。呢个"鸟结糖",唔同平时食嘅鸟结糖,佢偏向杏仁味;但质感明显地滑溜,放入口后,佢喺唔停喺口,会即时瀡落喉咙。"鸟结糖"好实净,可以慢慢食都无有怕。第二个: Black Pepper Chocolate Molten Ca
第一个:鸟结糖芭菲 Nougat Parfait
鸟结糖芭菲 Nougat Parfait
第二个: Black Pepper Chocolate Molten Cake served with Vanilla Ice-Cream
黑胡椒心太软配云呢拿雪糕
黑胡椒心太软系中间嘅朱古力酱加上黑胡椒粉,两者配搭得好好,唔会好辣,亦唔会好甜,令我食得好舒服。
仲有个雪糕球系超冻、超硬净,可以俾我先食完个心太软,之后用剩余嘅嘅黑胡椒朱古力酱配上云呢拿雪糕慢慢食,超爽耶!
我同朋友都几满意今次嘅甜品同埋环境,唔止甜品卖相、口感好正,仲可以坐几耐,吹几耐水都得,真系一个可以落脚嘅好地方。