2023-12-25
📌Yadllie Plate 야들리애플래이트 (兆万中心) - 旺角西洋菜南街1N号兆万中心11楼🗓(17/12) 星期日 ⏰ 晚上8:30左右 💈特式:今日出左旺角行到好夜先食晚饭,所以特别肚饿,见到呢间韩式餐厅系兆万劣食之塔入面都得到咁多正评,一定有佢唔简单之处,所以就去一试究竟。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐厅当然主打韩式食物,例如炸鸡/韩式五花肉/鱼介汤锅/部队锅/炒年糕等等,最特别仲可以食到雪冰甜品,而家等我同大家讲下🇰🇷🍗味道先。🐮火炙牛😤$9️⃣8️⃣ - 个火炙牛上枱后,会有店员帮你用火枪即场再烧热,将牛肉既油香再一次迫出嚟,令你食入口充满油脂香味,牛肉亦唔算薄身,食落都有口感,而且肉质淋滑juicy,本身个调味亦都几夹。🍢鱼介汤锅 $2️⃣3️⃣8️⃣ - 呢个汤锅真系好震撼,我见差唔多每张枱都有叫,佢系成锅上到你枱面,就好似去日本旅行时d便利店个锅关东煮咁。个汤锅入面有韩式鱼榚/腐皮/鱼饼/鸡蛋/白萝卜/年糕条/菇类/蔬菜/大量京葱丝等等,除左食物种类多之外,每款都索晒个鱼介汤,劲入味好食。🐷白切五花腩 $2️⃣8️⃣8️⃣ - 呢个五花腩睇menu就已经好吸引,除左白切仲有卤水味,
🗓(17/12) 星期日 ⏰ 晚上8:30左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
🐷白切五花腩 $2️⃣8️⃣8️⃣ - 呢个五花腩睇menu就已经好吸引,除左白切仲有卤水味,我就觉得白切可以食到猪肉本身嘅味道,每片五花腩都好厚身,而且肥瘦均匀,但食落完全唔肥腻,用生菜包住再加上韩辣酱,京葱丝同蒜片,真系韩国菜必点食物之一。
🍈🍧蜜瓜雪冰 $8️⃣8️⃣ - 呢个蜜瓜雪冰做得比出面嘅甜品舖仲要好,d冰沙好幼滑,绵身得嚟完全无颗粒,啖啖充满蜜瓜香味,除左好多蜜瓜肉之外,中间仲插住一条韩国melona蜜瓜雪条。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 饮品方面有好多沙冰/梳打/水果茶/韩国米酒/啤酒/烧酒等选择,我地就叫左一樽大Jar装百香果水果茶,一樽有900ml咁多,比起逐杯散叫会抵好多。另外,仲叫左一罐白熊小麦啤,我都系第一次饮呢只,麦味香又唔苦。
🍽环境:餐厅地方都几大,目测大约有100个坐位,大部分都系梳化卡位,主要系用木系装修风格,配以水泥墙设计,如果坐窗口位,景观仲十分开扬,整体十分光猛干净。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:店员服务几好,上菜速度又快,餐厅系用QR Code落单,每枱坐位亦都会设有独立呼唤铃,而且部分坐位仲设有USB供客人充电,认真细心,值得加分。
💰💸价钱:平时系旺角食韩国野都唔平,但呢度每个主菜平均都系$120~250左右,饮品如果拣大樽装亦几抵,可以慢慢坐下饮下野都唔错。
🐲💬总结:我觉得成餐所有食物都做得唔错,另外见到好多人都叫嘅不同款炸鸡都好吸引,但真系食唔落咁多野了,唯有等下次再试啦。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍