最近花园街新开一间铁板烧店连手摇饮品店,好奇心驱使下去望下个Menu,俾个铁板烧👑皇牌套餐吸引咗,就决定一试。入内都尚算光猛,有三张大铁板烧台可以俾客人就座用餐,近距离欣赏厨师喺你面前烹调铁板烧。皇牌套餐包括🥗前菜、沙律、时蔬、面豉汤同饭,仲有南非鲍鱼、大虾、带子/三文鱼/鱿鱼(任拣一款)同一款自选牛。👧🏽就拣咗带子同美国牛肉薄烧,而食肉兽👦🏻就拣咗贵啲嘅澳洲和牛厚烧。两只南非鲍鱼仲喺度蠕动紧😳真系极!度!新!鲜!影完靓相打完卡之后,厨师就准备烹调。厨师将虾头取出放到铁板边缘慢煎,随后侍应就上咗开胃前菜渍物同沙律俾客人。厨师首先煮🌶️红椒、翠肉瓜、粟米芯,十分清甜,蘑菇亦都唔会煮得太干。同时间厨师亦将大大只南非鲍鱼上铁板,纯熟去壳再烹煮🦪新鲜嘅鲍鱼遇热不断蠕动同收缩,视觉十分震撼,最后加上少许盐同胡椒调味就变咗我哋嘅桌上佳肴了。厨师烹煮鲍鱼嘅时间掌控得唔错,唔会过熟,十分弹牙同鲜味🤤跟住落镬嘅系原只带子同鱿鱼,简单用🧈牛油、盐同胡椒调味煎煮,已经十分香口。而较早嘅煎🦐虾头有浓浓嘅虾膏,胆固醇爆标不二之选。大虾就用上秘制酱汁汁煮,除咗同带子鱿鱼一样弹牙以外,仲多咗份浓浓咸香😛不过以上嘅海鲜

跟住落镬嘅系原只带子同鱿鱼,简单用🧈牛油、盐同胡椒调味煎煮,已经十分香口。而较早嘅煎🦐虾头有浓浓嘅虾膏,胆固醇爆标不二之选。大虾就用上秘制酱汁汁煮,除咗同带子鱿鱼一样弹牙以外,仲多咗份浓浓咸香😛不过以上嘅海鲜喺视觉上嘅享受就较鲍鱼逊色了。
到食肉兽👦🏻最钟意嘅牛牛Time了。大大片美国牛肉薄烧,除咗品尝到本身牛香,中间加上香葱同蒜片🧄,增加口感之外,亦减低咗油腻感。而厚烧嘅澳洲和牛,厨师会问客人想要嘅熟度,Order咗生少少,出嚟嘅效果十分Juicy💦,牛味亦浓郁,厚厚肉嘅口感相比起薄烧牛更为满足。
食完肉,抖一抖,厨师就准备另一轮主食了。侍应奉上一小碟渍物同面豉汤🍲打开面豉汤碗盖,香味随即溢出,加上嫩滑嘅豆腐同爽脆嘅昆布,令👦🏻觉得惊艳。而厨师炒出大大碗嘅炒饭,用上牛肉、香葱同配菜炒成,就算系男士亦都一定够饱。

套餐就可以半价加配饮品 👧🏽 拣咗柠檬寒天清茶,寒天有咬口,茶底配埋柠檬,微酸而不会过甜,味道不俗。而 👦🏻 就有点后悔拣咗喳咋瀑布,原因系因为好好味太足料!好似饮咗一大碗糖水落肚🧋,加埋呢餐铁板烧,饱到有啲饱上心口。

最后再点一份甜品多士🍞厨师用铁铲将溶咗嘅牛油淋上方包,再加上砂糖反转再煎❤️吸收咗牛油同砂糖嘅方包转眼变香脆甜多士,满足👧🏽嘅甜品胃,👦🏻亦正式饱到投降。

王牌套餐最平$368就可以食到海鲜同牛,加上厨师即席喺面前烹调嘅场面,呢一餐嘅性价比不俗,适合钟意尝鲜打卡嘅朋友仔一试✨
2023-09-21
  • 南非鲍鱼