2022-10-18
今晚放工又同friend行旺角,买完张六合彩,见到对面有间装修几新净嘅串烧店,又落紧雨,于是就近近地入左去试下。可能三号波,食dinner时间人客唔算多(大约一半满)。从装修新净度,我估呢间系新开嘅,因为枱凳真系好新净同坐得几舒服,眼见重有间VIP房,可间开坐四人。言归正传,串烧黎讲个menu都算丰富,佢分左海鲜类,蔬菜类,肉串类,烧丸肠,日台系列同厨师推介我地眼见隔离枱order嘅食物卖相都好正,于是就每一个种类都order一款试下。厨师推介:韩烧五花肉 (必食)$68 果然系厨师推介第一位,五花肉烧得又淋又juicy又野味,配埋生菜夹住食唔会因为不停食肉而腻,劲正😍海鲜类:深烧堂特调烧花甲 $78,生烧原条秋刀鱼 $45花甲份量比想像中多,花甲肉算系中size, 食得出鲜味,衬埋有少少辣嘅金菇同个鲜味汤,系真系无order错。原本打算每一类都只order一款,但个friend见到隔离枱条秋刀鱼好香🤩,又order埋。秋刀鱼烧得好野味又唔会太干身,我唔系好食鱼嘅都食左三分一,因为层皮太野味,鱼肉都好嫩滑,又真系烧得好香。蔬菜类:烧韭菜$16烧韭菜系我第一次食到最野味嘅韭菜。上碟排得好
厨师推介:韩烧五花肉 (必食)$68
海鲜类:深烧堂特调烧花甲 $78,
生烧原条秋刀鱼 $45
蔬菜类:烧韭菜$16
烧韭菜系我第一次食到最野味嘅韭菜。上碟排得好整齐,烧完后加上辣粉,初时重怕会太辣(因我同个friend都唔系好食得辣)
肉串类:烧脆皮鸡中翼$28
同秋刀鱼一样野味,又系皮脆肉嫩,唔会烧得太干身,如果唔系order左条秋刀鱼,我应该会再order多份烧鸡翼
烧丸类:流心芝士丸$25🍡
呢串芝士丸系个waitress落单时推介,佢话串烧店好少会有呢只芝士丸,因为呢只芝士丸成本较贵,于是我地就试下....
但系又真系无介绍错,同平时打边炉食开只芝士丸系有分别。个皮系烟韧弹牙,里面流心芝士味香浓,不过要小心热,差d热到辣亲
日台系列:日本浆烧年糕串$28🍢
呢个又系个落单waitress介绍。个年糕超烟韧,皮面日本浆汁都好浓味,呢串年糕系有surprise, 我谂唔系间间串烧店都有,而且真系坚好食
其实食串烧应该一定要饮啤酒🍺,呢度啤酒选择有嘉士伯,蓝妹,Asahi, 健力士同1664🍻🍻,可惜今晚有下场,要留返quota.🤣🤣
总括黎讲,呢间起MK嘅串烧店绝对有惊喜同好食。服务态度都好好,有留意我地食完每一碟就收走空碟。上菜时间都适中,大约五分钟左右上一碟,因为佢每碟都系即叫烧,串烧店黎讲都叫快上菜。如果去开MK又唔想再食西餐,日本餐,韩国餐,火锅嘅话,呢间系绝对值得一试嘅串烧居酒屋(因为有啤酒饮)
食左咁多野,埋单都系每人$150,我自己就觉得CP值好高。系同朋友倾计饮酒食串烧嘅好地方!