2016-05-16
星期六无无聊聊走左去九龙城行下街, 估唔到九龙城公园都几大下几舒服, 果度仲有间租单店铺, 如果一家大小想小朋友玩下都唔洗走入沙田, 这里都系一个唔错既选择.系九龙城揾食真系令愿早食好过太晏先揾食, 免去等位之苦. 这一间如果唔早来食. 虽然有2间店铺, 但未够7点店已经满座..讲真这店细座位都唔舒服, 幸好我地早到所以都坐到2人枱唔洗同人搭枱.这里最出名就系个游船河, 上次我试过今次就选择下其他汤面, 菜牌汤面真系好多选择, 最贵都系$38仲要唔洗加一, 份量又大宜家真系好少地方今次我点左个清迈咖哩米线, 青芒沙律同埋个明炉乌头酸辣汤原来清迈咖哩唔似平时食过既咖哩, 唔好见到个汤底好似红当当以为好辣, 其实都只系轻微既级数.个似汤底系将排骨, 鸡肉一起煮好耐而成, 所以食时排骨同鸡骨都化晒好易咬碎, 汤味十分浓郁, 有D酸菜酸酸辣辣好惹味见到好多泰国店都有买青芒果相信宜家合时食啦, 叫左个青芒沙律就岩晒. 青芒爽口加入虾米仔花生碎再配埋个酸辣酱汁真系够开胃最后叫左个明炉乌头酸辣汤, 这一个都要等20分钟先到, 个份量就非常多条鱼好大条, 可惜乌头有泥味.至于酸辣汤底够浓不过味道系带酸
今次我点左个清迈咖哩米线, 青芒沙律同埋个明炉乌头酸辣汤
至于酸辣汤底够浓不过味道系带酸而不辣, 另付上既酸辣汤就似蕃茄浓汤咁, 幸好蔬菜够多呀..岩晒我地. 不过2个人要KO一条咁大既乌头都有D吃力.这一个鱼系3个之中我地觉得最麻麻, 至于其他菜都非常好味.
已经第2次来帮衬, 下次再来又会再试下其他汤河同小食.
地址: 九龙城城南道27号地下