2017-09-20
话说表弟多谢我介绍份新工比佢 要请我食饭咁话,餐厅由佢发板,就拣左呢间鳕卵屋。本人绝对怀疑佢系假公济私,揾我黎做藉口去试新野。鳕卵屋既位置都几方便,地铁站一出三分钟就到,选址方面值得一赞,方便我呢d路痴觅食。由于我地book左位既关系,所以唔洗等位,侍应仲预留左靠窗位比我地,可以一览铜锣湾既夜景。餐具摆设都什具日式风味。打开menu既第一页 就可以睇到鳕卵屋既简介,唔好睇小每间餐厅背后既使命。估唔到可以用明太子烹调出咁多种类既食物,真系想今晚就黎个明太子全席,各黎一碟!先上既系号称黎鳕卵屋必先黎一碟既极上明太子,我地就拣左双拼 原味加烧明太子。原味明太子可以完完全全地食到明太子如海水般既咸香味。但本人更钟意烧明太子,外层烧到有小小脆,带小小烟熏既感觉,味道微辣,整体味道层次更高。明太汁烧鸡翼,用明太子调成既汁涂成鸡翼再烧烤。鸡翼开半,味道更入味,鸡翼烧得呈金黄色, 难得地仲保留肉汁,唔会太干身。食落同样有小小辣,十分惹味。松软明太子上灌汤蛋卷。初睇表面,以为系普通既玉子卷,点知夹起一睇,中间填满明太子,可以一次过食到明太子微咸既鲜味同蛋既甜香,果然系人气no.1。筷子一夹 明太子多到满
筷子一夹 明太子多到满泻。
最后点左呢款牡蛎明太子奶油锅。明太子同牡蛎既争锋,配料有明太小、牡蛎、豆腐、金菇等菜类。汤底以奶油为主调,十分有连绵既奶油香。感觉上食完会有美颜既错觉。
经过一轮明太子盛宴,估唔到明太子都可以有咁多变化,有特色之余仲惊喜不断。