2020-04-02 1728 浏览
The Tai Pan #中环❗️明星都食五星级酒店$198 Lunch❗️冇错又系restaurant week, The Tai Pan成功赢取到最受欢迎餐厅🌟而且喺DiningCity度有成9分,仲要系位于五星级酒店The Murray入面🤩依家至5/4 $198就可以食到3 course lunch,配埋一流嘅服务态度,又点可以唔试🤣。头盘先有面包🍞包括原味法包、橄榄法包同埋干蕃茄法包。每一个嘅口感都做得好好,韧得来又唔干,特别钟意佢嘅蕃茄干包,真系好香。Duck terrine and pistachio🦆 第一次尝试鸭肉酱🙈同鸭肝酱有少许相似,但口感会粗鞋扎实啲。本身呢啲都系偏腻,但厨师巧妙地配上酸酸甜甜嘅青苹果沙律、酸梅、酒腌香葱,令到味道更有层次,更为开胃👍🏻。味道: 3.9/5Signature Maine lobster Caesar salad (+$65)🦞见到个个人都话要加钱要呢一个龙虾沙律,当然都要试一试啦🤣沙律特别在于用上龙虾汁而非普通沙律酱👍🏻而且加埋大大嚿嘅龙虾肉。不过觉得如果龙虾汁可以在浓郁啲就会更美味🙈。味道: 3.8/5Slow cooked bee
The Tai Pan #中环
❗️明星都食五星级酒店$198 Lunch❗️

Duck terrine and pistachio🦆
味道: 3.9/5

味道: 3.8/5

Slow cooked beef short rib🐮
呢一个系高级版嘅萝卜炆牛腩😂无可否认牛腩的确好淋,配上清甜嘅萝卜清汤,的确几美味🤤不过比呢个价钱食炆牛腩值唔值就见仁见智,觉得有啲港式粉面店都做到呢个质素🤭。
味道: 3.8/5

Grilled Norwegian salmon🐟
挪威三文鱼烤得几香口,唔会油腻,不过始终脂肪唔多,略嫌有少少鞋🙈而且只系略加盐作调味,唔算特别🤭另外底下配上煮到半淋嘅扁豆同埋忌廉,有少少似risotto几特别。
味道: 3.5/5

最后侍应总会推出甜品车,俾你选择甜品,款式都唔少,有成五款。
Pistachio eclair💚
好欣赏佢嘅开心果忌廉非常之香,完全系浓缩版嘅开心果🥰泡芙中间夹有车厘子酱,有少少似黑森林蛋糕入面𠮶啲,我自己觉得麻麻车厘子酱,成日都觉得有少少药水感觉🙈。

Matcha chocolate opera cake🍰
opera cake一向都系我最喜爱嘅甜品之一,一层层唔同口感嘅蛋糕真系好正。不过呢一款冇我期望中咁好🙈虽然同样地都系有几层唔同嘅layers,包括朱古力coating、抹茶慕丝、朱古力蛋糕同埋脆饼,而且朱古力味道够香醇,但有少少盖过咗抹茶嘅味,仲好甜😶另外如果脆饼嘅比例可以多啲,口感更丰富会更好。
味道: 3.5/5

整体性价比: 3.7/5 (Restaurant week)

整体来讲味道冇我想像中咁好🙈胜在环境靓同埋服务一流,可以趁仲有几日嘅Restaurant week感受下平价喺五星级酒店餐厅食嘢都唔错嘅🤣。
Slow cooked beef short rib
Matcha chocolate opera cake