2021-07-25
自从上次系香港仔食完川菜之后,老公朋友又再介绍佢去食海鲜,老公又知道我钟意食,所以又嚟接我收工带我去食。🥰🥰🥰其实我都好怕系出街食海鲜,因为好多时都系海鲜价,真系会比人㓥到一颈血。🙈🙈🙈呢间又真系几好㖞,起码大部份都明码实价,除咗粤菜、海鲜、小炒,又有泰国菜、潮州菜,价钱又唔贵,份量又够,最重要系乜呀?味道真系唔错,老公朋友真系冇介绍错。👍👍👍蟹点 地点:鸭脷洲鸭脷洲桥道322号西邨街市1楼招牌白胡椒蟹(约一斤半)蟹够鲜甜,啖啖肉,嘅有白胡椒味,又唔会遮盖蟹嘅鲜甜味,铁板上,上枱时淋上白胡椒汁,够晒热辣辣,值得推介。😋😋😋鹅片三拼墨鱼红肠卖相比一般潮式店舖靓,上枱时会觉得好似好少咁,因为下面一般都系大量豆腐、大豆牙菜垫底,但佢完全唔系,豆腐两片,大豆牙菜得少少,主食份量比出面食嘅还要多,特别系鹅片,味道又会过咸,鹅片够滑,唔会过老或过淋,墨鱼爽口,钟意食潮州嘢嘢朋友一定唔好错过。😍😍😍金莎黄金虾虾够鲜甜,咸蛋黄外层做金沙,非常惹味同够香,只系略严虾炸得唔够酥脆,如果炸多半分钟就更好啦!🤣🤣🤣盐烧乌头呢个泰式嘢又系不得了,老公差唔多一个人食晒,鲜够鲜甜,肉紧嫩滑 juicy,特别提一提佢
蟹点
地点:鸭脷洲鸭脷洲桥道322号西邨街市1楼
招牌白胡椒蟹(约一斤半)
鹅片三拼墨鱼红肠
金莎黄金虾
盐烧乌头
呢个泰式嘢又系不得了,老公差唔多一个人食晒,鲜够鲜甜,肉紧嫩滑 juicy,特别提一提佢个酱汁,酸酸甜甜辣辣,真系将条鱼带另一个层次,所以我哋要再添加酱汁。🤗🤗🤗
西瓜沙冰
真的一般西瓜沙冰。😄😄😄
泰式咖啡
有咖啡味,但由于已经调好晒味道,甜度冇得选择,所以对于我哋嚟讲,真系好甜。😅😅😅
整体评分:最高为🌕🌕🌕🌕🌕
味道:🌕🌕🌕🌕