2024-04-25
屯马线对我嚟讲真系去边度都方便咗。某日工作完毕顺便去宋王台探店,果边仲保留咗啲战前唐楼,好值得去探索一下,因为唔知几时会拆清光!揾到呢间前身属中医馆嘅历史建筑活化成café ,内笼装修保留了昔日香港老舖味道,挂著古董玻璃牌匾、发黄的旧店照片、冲咖啡位背后有往日用以摆放药材嘅百子柜为店舖特色。欣赏一轮系时候点个tea食Savoury Pancake▪︎Bacon, Pan Seared Egg, Hollandaise Sauce 大和堂咸班戟・烟肉、煎蛋、荷兰汁> 返归后睇返餐牌系配"荷兰汁"、当时却俾糖浆我,唔怪得食落又咸又甜,心谂味道系咪咁㗎?觉得班戟煎得还可以,边脆内软okay香Seasonal Cake原味巴斯克芝士蛋糕> 呢件饼食完即刻揾店员问系嚟货定点?佢话餐厅有工场整蛋糕。哦、自己出品明啦!未食时就咁睇无乜特别,一叉落去feel到好柔软、原来蛋糕中间软心㗎!入口幼滑芝士味适中唔骚、甜度刚好,好食过个pancake Tai Wo Tang Latte 大和堂拿铁咖啡 (拿铁+蜜糖+伯爵茶)> 拉花系天鹅,面洒咗啲earl grey茶叶,饮时搅匀佢。味道
Savoury Pancake
大和堂咸班戟
・烟肉、煎蛋、荷兰汁
Seasonal Cake
原味巴斯克芝士蛋糕
Tai Wo Tang Latte
大和堂拿铁咖啡
(拿铁+蜜糖+伯爵茶)
> 拉花系天鹅,面洒咗啲earl grey茶叶,饮时搅匀佢。味道就系latte有啲伯爵茶香,用蜜糖调节甜味,饮落去舒服嘅