2024-05-01 334 浏览
哪几款怀旧点心是你杯茶?猪肚烧卖、鹌鹑蛋烧卖、烧腩卷还是鸡球大包定通通都满足唔到你,上两个星期师奶朋友冇啦啦腥几张图黎,问我知唔知有个咁嘅地方,话喺荃湾有条村叫川龙村,位于大帽山山腰有间叫彩龙嘅茶楼,而家喺内地网红平台有人介绍。话茶楼用山水茗茶及制作点心,更自家种植西洋菜出名。趁今个星期放假,佢拉埋我一齐过嚟叹吓茶行吓山。仲系有纸媒既年代,原来呢度都被唔少报章杂志介绍过。介绍饮早茶既乐趣在于享受四周宁静的环境,与世无争的脱俗感觉,的确入到黎川龙呢个地方,讲究既系用山水做到水滚茶靓的品茗学问,而环境绝对系洁静心灵的最佳时刻。听闻早上雾气刚刚消散嘅时候,空气最清新,但因为我们中午先到就感受唔到个气氛。茶楼系自助形式,攞位 冲茶 攞点心都系自己黎,我仲陶醉紧系个环境当中,朋友已经攞到一枱点心,大包入边馅料多,有鹌鹑蛋 腊肠 肉馅等等,味道虽然唔错,但食晒一只已经好饱差啲食唔到其他点心。鹌鹑蛋烧卖大粒饱满而粒鹌鹑蛋加埋一齐食既邪恶又满足相比之下普通嘅烧卖就逊色少少,炸云吞油腻咗少少但入面粒虾都算爽口。即灼嘅西洋菜最惊喜,菜味香浓无渣比平时街市买到嘅好食好多,难怪点心姐姐不停向我哋推介呢碟系川龙

即灼嘅西洋菜最惊喜,菜味香浓无渣比平时街市买到嘅好食好多,难怪点心姐姐不停向我哋推介呢碟系川龙嘅名物,一定要我哋试。另外我觉得难忘嘅仲有马拉糕因为出边食到嘅味道较淡而依度出品够松软又有淡淡几甜味。本来仲话食饱去行山,点知冇睇天气预报今星期落雨,我哋食饱就做咗落汤鸡

水滚茶靓的茶盅和怀旧点心令人回味;自家制新鲜即蒸既点心除咗吸引附近茶客,冇谂过连旅客都识捐窿捐罅入黎。

2024-04-21
午餐