2020-12-04
去得大坑staycation,冇理由唔喺呢个小社区度四围觅食下。本身谂住去试吓间酸辣粉,但后期发觉佢仲有成个钟先开。由于饿得太耐,见到piccolo又好似唔错所以就入咗去。———————————————————————原来佢逢一至四全日都会有买一送一嘅优惠,呢个优惠包括系意粉同埋Pizza。一坐低睇睇Menu都几多选择,而且最贵嘅item都系讲紧$170,所以为翻开如果买一送一嘅话最贵都系$90左右一样嘢。超级抵呢!我哋𠮶日两个女仔叫咗左三样嘢,一个意粉一个pizza一个小食。———————————————————————小食我哋拣咗arancini, 呢个系一个芝士risotto同Parma ham炸成嘅波波。送想来嘅时候仲有一个mashed tomato sauce。咬开仲会有拉丝效果,香口美味。——————————————————————-而买一送一嘅意粉我哋就拣咗Craby Linguine,佢系一个用蟹肉白酒同泰式辣椒煮成嘅。呢度嘅做法系你先拣咗你想要嘅意粉味道之后再配合返你想要嘅pasta种类。呢个意粉份量适中,al dente嘅意粉带少少辣味,而且白酒令到啲蟹肉一啲都唔腥
——————————————————————-
而买一送一嘅意粉我哋就拣咗Craby Linguine,佢系一个用蟹肉白酒同泰式辣椒煮成嘅。呢度嘅做法系你先拣咗你想要嘅意粉味道之后再配合返你想要嘅pasta种类。呢个意粉份量适中,al dente嘅意粉带少少辣味,而且白酒令到啲蟹肉一啲都唔腥。好食😋
———————————————————————
最后就系个Pizza,我哋拣咗pancetta。Pancetta 系一种意式古法烟肉,佢同我哋平时食开嘅烟肉最大分别就系由长方形变成左一个圆轱辘,但睇外表有啲似日式拉面嘅叉烧。讲返个Pizza除咗呢只古法烟肉之外中加入鸡蛋,车厘茄,水牛芝士同蕃茄酱。Pizza出嚟嘅厚度系意大利传统薄饼嘅厚度冇纽约厚批甘厚而且有应该要有嘅口感。蛋系流心嘅,所以食起上嚟唔会太干。薄饼大约系10吋左右两个人分享就啱啱好啦。
———————————————————————
我哋𠮶日去嘅时间大约系晚上六点,得我哋一台,依然都系外国人,我哋10点途中见到有好多人买pizza外卖拎走。咁都系嘅六七十蚊个pizza而且系咁正宗咁好味嘅边度揾!如果撞啱平日收工想同好友知己两三人好好倾吓计饮下酒食下Pizza,呢个系几chill几正嘅,而且喺天后站行入黎都唔使10分钟。呢度绝对系一个性价比高嘅好地方。