2019-12-11 17 浏览
今天在港島放工少不免約朋友在 Soho 區 beer 一 beer, 行到差唔多最上黎到呢間比較少人冇咁嘈既 The roundhouse。入面既裝潢有啲似 bar 同韓燒餐廳既結合,因為普通枱係一個高既鐵筒組合而成,而 bar 枱係望到成排既 tap beer,大大話都有十幾款,重點可以試飲左先,我要左最甜既Lord Hobo Angelica Hazy Orange, 係清爽啲。朋友試左 choco 都幾重朱古力味,但最後揀左Descuhtes Black Butte Porter, 重麥味。咁飲得野就食埋野啦,因為都晚飯時間,咁岩星期二同三 combo 買一送一真係超好彩,最後埋單每人二百唔洗!我哋決定左揀 combo A 食晒佢四款。beef brisket 四片,入口超香煙燻味,細問之下原來用左美式Smoke House煙熏爐 以120 度放入各種各種煙熏木小火慢慢熏烤幾個鐘,製造軟嫩多汁的效果。為了保證肉的濕潤度,爐入面仲會擺一筒水,唔小心食到間勁野。Roast chicken 同 Pull pork 好似,都係手撕左咁,但雞既肉質就幼細啲,豬似食豬肉干條咁。Homemad

Homemade sausage 岩晒重口味既你,啖啖肉,外國風情。

Sides 既話揀左 Mac and cheese 同 potato salad ,食埋真係超飽,要食啲 pickles 解下膩。

中意放工黎呢度食野飲下野既朋友千祈唔好 miss 呢間位於高處既抵食餐廳,比起其他 Soho 既 bar 光掹,散光人士好喜歡,值得一提廁所干淨。