2018-09-11 684 浏览
成日食cafe食all day,一系就去食tea set,食得多都厌,之前经过呢区见到呢间野个名咁搞笑,weekend仲有brunch 任食,决定揾个frd挑战一下(因为我平时如非必要系唔会食东南亚菜式)入到黎发现装潢都几新潮有格调,仲可以坐bar位睇厨师炮制食物,部分位置都油usb充电位,好贴心呀~~~一开波有10款小食前菜选择,出于好奇下,我地几乎每款都叫左一份黎试XDD 店员最有心思嘅就系会根据你order嘅食物放埋一碟作精美摆盘,所以每次都可以疯狂相机食先!越式豆腐沙律开头以为佢系一碟沙律,原来系一口菜式,包装仲相当精致,最神奇系豆腐唔觉系豆腐,密度高到好似食紧肉咁~包住佢嘅青瓜酸酸好清新,仲有大大条萝卜丝,令口感大大提升~我自己一个都可以食2件!香茅猪颈肉卷猪颈肉肉味鲜好有咬口,肉汁成功锁住响里面,整体唔会太咸,作为头盘系几适合的炸番薯条伴马拉盏蛋黄酱作为番薯控嘅我私心强烈推荐呢个小食!首先份量系多嘅,然后薯条甜甜地,虽然脆卜卜但唔会系浸油式脆爆,开头我谂紧佢系咪咁差上D炸过龙嘅薯条比我,望真D,原来系紫薯!!!系我最爱嘅紫薯呀!!!双色番薯加蛋黄酱,咸甜共融,实在系唔试会后

香茅猪颈肉卷

炸番薯条伴马拉盏蛋黄酱

作为番薯控嘅我私心强烈推荐呢个小食!首先份量系多嘅,然后薯条甜甜地,虽然脆卜卜但唔会系浸油式脆爆,开头我谂紧佢系咪咁差上D炸过龙嘅薯条比我,望真D,原来系紫薯!!!系我最爱嘅紫薯呀!!!双色番薯加蛋黄酱,咸甜共融,实在系唔试会后悔~~~不过,你问我我就觉得黄色好食D.

虾片伴面佬到酱+印尼花生沙律

我人生第一次食花生沙律,原来都几好食~沙律有豆卜又有溏心蛋,最特别系花生酱好香,咁样捞埋食落去
好似鸡丝粉皮咁,好开胃好特别,而且青瓜真系好爽又无臭青味~~

虾片伴面佬到酱
虾片伴面佬到酱+印尼花生沙律

虾片好脆但一D都唔油腻,本身已经带有咸香,再用佢去
点自家酱料,别有另一番风味,D酱有D似 xo 酱但多左阵东南亚气息XDD 由于虾片本身都已经好够味我就prefer唔点酱会好D
虾片伴面佬到酱

呢个brunch除左无限小食之外仲可以叫一碗面~好多都好特别,我自己喜欢汤面多D~佢仲惊你溅到衫,送你一张餐巾~sweet~

槟城福建面

每款面上面都有三巴酱同马拉盏,等你自行调配味道,因为马拉盏对我而言太辣,所以我碗面只捞匀三巴酱,汤底味道就会更加浓郁~
福建面有大大只虾,因为本身汤底偏清甜,所以海鲜鲜味会更加突出,成碗都虾味!
槟城福建面

不过里面最正嘅反而系鱼蛋~~劲滑劲弹牙~~~
槟城福建面

食面先发现原来里面有粗面同幼面,令食面嘅时候都有2种口感!之但系我就私心喜欢纯粗面啦.
槟城福建面

福建面除左海鲜原来仲有叉烧,都几林几好咬

马来西亚叻沙

至于叻沙基本配备同福建面差不多,但汤底有咖哩味,食食下会越来越"杰".将所有酱料捞匀之后咖哩味道更加突出,系好正宗嘅叻沙
btw佢D虾虽然有个壳响度,但完全唔使动手剥壳,好适合我呢D成日话"difficult to eat"嘅人XDDD

香兰蛋布丁
小食list唯一甜品之选当然要试,加上系我最爱嘅斑兰!!!无论视觉上定口感上,呢个布丁都好似糕好绵密好实在, 椰汁味未食豆已经闻到,不过因为咁斑兰味唔重,被抢镜,好彩两款我都系好喜欢食~甜度佢唔算过火,所以食多几啖都唔会腻~~

饮品方面因为一杯都几大size所以我有心无力,只能叫2杯
粗皮青柠梳打
入口一刻青柠大爆发,可以话系我饮过最青柠嘅青柠梳打,好清新!!强推

薏米水
如果想消腻又保D,薏米水就o岩啦~佢一杯超多薏米,入口清甜润喉,之前食o个D咁浓味,最适合饮微甜薏米水平衡返

姜汁梳打
呢片好似牛油嘅物体就系姜!佢虽然夹响度,但成杯苏打都系姜到出汁,本身喜欢姜的话会好钟意,但我就no way la XDD

怡保白咖啡
上台一刻飘香处处,放几耐都系咁香.不过我唔知道白咖啡本身系咁甜,而我自己唔饮有糖嘅咖啡,所以饮到一半放弃左,但我要讲佢系好滑好醇,系一杯出色嘅白咖啡