2018-12-10 66 浏览
好耐冇食叻沙,我哋今日行经湾仔电脑商场, 行过金钟方向喺 喺御临门 隔离有间新开嘅食店, 正呀主打叻沙价钱又唔贵。地方新装修,光猛洁净。 仲有以足球为主题嘅装修, 非常特别。除咗喇沙仲有几款皇牌嘅小炒。我哋试咗个"马来参巴酱海鲜炒饭"$65炒饭很有镬气,粒粒分明 又不失软熟, 更带有参巴酱嘅味道, 好惹味 的一道炒饭。 而且材料丰富内里有好多鱼蛋块,仲有煎香了的大虾, 风味一流。招牌海鲜叻沙 套餐($59)先选择汤底>>小辣嘅叻沙汤底。 再选面底。 当然选了传统组合掺掺。 油面加米粉嘅配搭最衬浓郁嘅叻沙汤底。 椰汁味唔重而且唔算辣, 小朋友都好喜欢吃。 汤底有猪骨嘅味道, 浓而不腻。海鲜同样有大虾,鱿鱼,鱼片, 鸡蛋半只,青瓜丝, 仲有粒大到好似乒乓波嘅鱼蛋。 唔系面粉发大𠮶种, 有鱼味。冰冻嘅 可乐配叻沙梗系good fit!压轴出场嘅系"星洲辣椒炒蟹" $198 端上枱已经香气扑鼻, 用上面包蟹, 相信主要目的系食佢丰厚嘅蟹膏。 非常够镬气,炒起嘅辣椒辛辣程度带出蟹嘅鲜味, 混入炒香嘅蛋和洋葱丝, 个汁做得好出色好惹味。蟹壳里面蟹膏真精彩,甘香惹味。 但面包蟹肉质

除咗喇沙仲有几款皇牌嘅小炒。
马来参巴酱海鲜炒饭

我哋试咗个"马来参巴酱海鲜炒饭"$65

招牌海鲜辣沙 套餐

招牌海鲜叻沙 套餐($59)
汤底有猪骨嘅味道, 浓而不腻。

冰冻嘅 可乐配叻沙梗系good fit!
星洲辣椒炒蟹

压轴出场嘅系"星洲辣椒炒蟹" $198
蟹壳里面蟹膏真精彩,
甘香惹味。 但面包蟹肉质较为散, 蟹味唔太浓,但仍鲜味。 所以炒功,酱汁同蟹膏就系灵魂所在。
喜欢这种星洲炒蟹多过泰式炒蟹, 虽然两者都加入鸡蛋, 但偶然会发觉泰式炒蟹会偏甜, 冇星州带辣那种层次和风味。

油菜$16
通菜比较硬身, 但系附设嘅特制酱汁又几特别唔会太咸。
原来还有肉骨茶 下次再来试~

小店整体质素唔错, 平平哋都可以食炒蟹同叻沙!
马来参巴酱海鲜炒饭
招牌海鲜辣沙 套餐