2023-05-08 1761 浏览
话说最近食厌咗西餐,挺爱吃中菜部长介绍咗佢哋店舖嘅推介,都几值得一试,味道浓郁,精致又好食蜜汁烧鳝球食得就用咗新鲜嘅白鳝做到好似球一样鱼无骨,而且外脆内滑蜜汁加梅酱浓味,食落好香甜,好有特色又好好味蜜饯叉烧皇唔会肥,用左黑白土猪梅头肉秘制叉烧汁腌制两日先再用烤炉烧烤加上佢用咗麦芽糖,食落好香甜而且肉质唔会干身,喺呢度嘅主打菜当红脆皮烧鸡 用左龙岗鸡,用咗佢哋自家制嘅调味料同埋蒜腌制秘制嘅炸鸡水同埋风干之后再油炸,工序繁复难怪咁好食鸡滑嫩皮香脆多汁配虾片 脆到有声,忍唔住食完再食桃茸生汁虾球用咗合桃茸包住啲虾再炸,再加上沙律酱虾香同大粒厚肉肉,配搭沙律酱感觉好清新因为炸嘅关系都好香口,虾配合合桃茸第一次食但系估唔到都几夹鱼汤鲜茄云耳浸时蔬菜嫩口爽甜,蕃茄唔会过淋 鱼汤有少少蕃茄味又唔咸,令我更爱吃樱花虾叉烧炒饭樱花虾好香,加入左招牌叉烧粒同埋葱花炒,食落去唔会好干身而且好香安格斯牛肉干炒河粉干炒牛河食得多,用安格斯牛肉炒咁高级真系第一次,转左安格斯牛肉食落去肉嫩,河粉又唔会好油,令到普通嘅干炒牛河变得高级更出色荔茸西米焗布甸去到尾声当然要食返个甜品🍮试咗当天嘅西米焗布甸,有少少意外惊喜,
话说最近食厌咗西餐,挺爱吃中菜

蜜汁烧鳝球
食得就用咗新鲜嘅白鳝做到好似球一样
鱼无骨,而且外脆内滑
蜜汁加梅酱浓味,食落好香甜,好有特色又好好味

蜜饯叉烧皇
唔会肥,用左黑白土猪梅头肉秘制叉烧汁腌制两日先再用烤炉烧烤

当红脆皮烧鸡
用左龙岗鸡,用咗佢哋自家制嘅调味料同埋蒜腌制
秘制嘅炸鸡水同埋风干之后再油炸,工序繁复难怪咁好食
鸡滑嫩皮香脆多汁配虾片
脆到有声,忍唔住食完再食

桃茸生汁虾球
用咗合桃茸包住啲虾再炸,再加上沙律酱
虾香同大粒厚肉肉,配搭沙律酱感觉好清新
因为炸嘅关系都好香口,虾配合合桃茸第一次食但系估唔到都几夹

鱼汤鲜茄云耳浸时蔬
菜嫩口爽甜,蕃茄唔会过淋
鱼汤有少少蕃茄味又唔咸,令我更爱吃

樱花虾叉烧炒饭

安格斯牛肉干炒河粉

荔茸西米焗布甸
去到尾声当然要食返个甜品🍮
试咗当天嘅西米焗布甸,有少少意外惊喜,虽然食到好饱但系都忍唔住食咗好多
原因系因为佢个底系好足料既新鲜莲蓉同埋荔茸,上面就系西米同布甸
外皮因为烧过嘅关系仲有焦糖嘅色,我真系超钟意食
  • 蜜汁烧鳝球
  • 当红脆皮烧鸡