2023-02-12
餐厅名称:梦(中环)Yume Cuisine 一直都好挂住日本的怀石料理,见到呢间餐厅主打埋石料理,就觉得需要值得一试1. 先付 好有惊喜,好好味~有我最钟意食嘅𩽾𩾌鱼肝,西班牙柿,蜜瓜啫喱,感觉好新鲜,主厨将我最喜欢嘅食物全部放晒响喥👍🏻2. 八寸豆子包白芦笋~味道清甜👍🏻五色米通蕃薯~口感一般,米通未够脆口慢煮低温八爪鱼配士多啤梨酱~配搭食材特别有惊喜,八爪鱼煮得入味又淋身👍🏻粟米果冻菜之花~好好味😋好有粟米味,菜好有口感,爽脆清甜👍🏻3. 替 薄切左口鱼薄切~首2片配岩盐感觉不错,有三件包住酸汁啫喱及日本姜花,口感实在,不过,我都系觉得配少少岩盐好味啲☺️4. 脍西米米通配墨鱼汁,配北海道牡丹虾,法国鱼子酱,牡丹虾虾膏~好好味,好脆口,好浓郁的虾味,样又好靓👍🏻5. 刺身 鱼 贝二点象拔蚌~有少少醒味,口感就几脆口的,我觉得如果可以配一小片青柠会好少少。赤背~感觉比象拔蚌新鲜好多,好脆口好鲜甜👍🏻6. 扬物脆冻~红菜头做咗外层脆皮,配新西兰龙虾👍🏻海胆酱配松叶蟹~海胆酱泡泡好好味~松叶蟹味道一流👍🏻7. 造影 三点青鱼刺身~感觉都还不错的拖罗~由底中高咁食啦,不过,有啲失望,因为,
1. 先付
2. 八寸
豆子包白芦笋~味道清甜👍🏻
五色米通蕃薯~口感一般,米通未够脆口
3. 替 薄切
4. 脍
5. 刺身 鱼 贝二点
赤背~感觉比象拔蚌新鲜好多,好脆口好鲜甜👍🏻
6. 扬物
脆冻~红菜头做咗外层脆皮,配新西兰龙虾👍🏻
海胆酱配松叶蟹~海胆酱泡泡好好味~松叶蟹味道一流👍🏻
7. 造影 三点
青鱼刺身~感觉都还不错的
拖罗~由底中高咁食啦,不过,有啲失望,因为,最爱食拖罗嘅我,发现佢嘅拖罗唔太新鲜,脂肪不足⋯⋯对比分量同价钱,真系😮💨好失望
BB银鳕鱼~呢几惊喜,油脂分布充足,食落口感相对细滑,再配上烧过的味道,令到油分的香味更突出👍🏻
8. 碗物
木光鱼碗物~首先眼见嘅呢条木光鱼炸/烧得好脆口,味道做得好清甜鲜味,好好食😋
下层有一层好薄嘅萝白片都几入味淋身,再嚟有一层双色面团,本身本身都真系好钟意食面团,面粉⋯⋯的制品,可惜一入口😫完全真系一块面团~无味,无口感,得个颜色😅
再嚟就系萝白包鱼肉😮💨救命~真心好难食,个鱼肉个质感好差,无弹性,无口感,无味道⋯⋯乜都无,完全食唔落😫
本身见到鱼汤真系好开心,点知~系完全无味,无鱼味,比水好少少少少嘅汤😔
9. 蒸物
慢煮带子配什菌~呢好好味,面层泡泡好有带子嘅味道,而粒带子用慢煮的手法再去煎香,做出嚟仲效果好好食👍🏻
10. 寿司五贯
金木鲷~正常
针鱼~正常
白虾~处理得几好味😋
剥皮鱼~个酱汁做得几好味😋
拖罗~切纹再烧,正常味道
渍物~个姜好好味👍🏻
渍物~柚子萝卜渍物,几清新👍🏻
11. 海胆创作料理
北海道马粪海胆,紫针海胆,三文鱼鱼籽~海胆算鲜甜,三文鱼鱼籽处理得几好味,但略嫌酒味太浓味,而海胆分量太少了
12. 止碗
草莓香印提子~配搭都几特别,但一啲都唔夹😂
山形县梨~一开始上嚟有少少坏,后期有更换返
静冈县蜜瓜~比较淋身,感觉上已经放咗一段时间,唔算太新鲜,亦冇蜜瓜应有嘅质感。
自家制糯米糍~非常之失望嘅糯米糍,没有口感可言,红豆配料没有味道
价钱:$1680/一位(另收加一)
好味程度:😋😋😋/5个满分
价钱抵食度:💰💰/5个满分
整体感觉:❤️❤️❤️/5个满分
推介程度:👍🏻👍🏻/5个满分
——————————————————————
餐厅整体感觉:餐厅装修感觉几高贵,但位置偏细,枱与枱之间很近,感觉很没有私隐。
服务不算太贴心,而待应的制服尤如酒楼一般,对答及介绍食物感觉都不太专业,有一位还不太懂礼貌。
最出色的真系摆盘,非常漂亮,影相一流👍🏻我有
上菜速度很常不恰当,头段时间,上菜速度比较快,尾段上菜时间非常慢,到最后上完甜品后,过了不足3分钟,在我们还未提出埋单的时候,已经有人向我们收钱,感觉真的很差,我从未试过去任何一间同等收费的餐厅,会有这样的提出😢
食物质数配不上价钱收费,份量非常之少,13道菜系正常女仔食量只是不饱不饿,属于迷你份量怀石料理,而呢个甜品环节做结尾,感觉是非常失望,头重尾轻,好的开头,很差的结尾,我觉得整体只值$1080一位(最多)。💔
题外话~我们一家4个人去食饭,其中一位成员,返到屋企,呕咗2次,最后要食药先停止,都不知道是否餐厅的食物物质不理一想,还是屋企人的肠胃问题了。🤮
✏️
餐厅名称:梦 Yume Cuisine
电话:22860860
地址:中环和安里1-3号德和大厦1楼101号舖
#食物小黑洞 #梦 #怀石料理 #迷你怀石料理
#我嘅正职系食尽全世界嘅餐厅,让食物带给你一些正能量