2021-10-09 57 浏览
今日朋友约去西九文化区影相,影完之后朋友话好肚饿,不如去附近食下野,但圆方嘅餐厅都比较贵,而家月尾人工所剩无几,朋友就建议不如去中港城揾下有冇野食,因为果度都有影相位可以影下,于是就上左黎中港城平台花园见到呢间新开嘅台式餐厅。呢间餐厅嘅装修用新派嘅打卡风,食物卖相精致得黎味道都几好。呢个盐酥鸡扒肉燥饭鸡扒大大块,外皮酥脆同平时食嘅炸鸡扒唔同,鸡肉肉质嫩滑,饭粒用左珍珠米,搭配埋肉燥饭口感唔错。饺子汤用咗浓郁嘅牛骨汤,汤底呈深啡色,牛肉味相当浓郁饺子就一般嘅肉饺但吸入左牛肉嘅浓汤,系另一番嘅体验食台湾野又点少得一杯黑糖珍珠鲜奶,黑糖味够晒浓。卤水豆腐口感有D 似臭豆腐,但就充满住卤水嘅香味。三盛红烧牛肉面有牛肉、牛腩同牛丸。面质煮得够弹牙,牛亦都煮得够入味,不过汤底稍微唔够辣,但店员都好乐意帮我加辣,服务值得一赞。杂果黑糖仙草冰上枱时下面有干冰衬托住,上枱时烟雾弥漫,未食都觉得兴奋。整体黎讲系几好,不过份量就细左少少,可以大DD就更好。

呢间餐厅嘅装修用新派嘅打卡风,食物卖相精致得黎味道都几好。

盐酥鸡扒卤肉饭
饺子汤用咗浓郁嘅牛骨汤,汤底呈深啡色,牛肉味相当浓郁
牛肉浓汤水饺
饺子就一般嘅肉饺但吸入左牛肉嘅浓汤,系另一番嘅体验

食台湾野又点少得一杯黑糖珍珠鲜奶,黑糖味够晒浓。
黑糖珍珠鲜奶

卤水豆腐口感有D 似臭豆腐,但就充满住卤水嘅香味。
卤水豆腐

三盛红烧牛肉面