\今日带亚仔入大埔参加一个作文比赛,有一个多小时嘅时间,于周围行下,竟然见到呢间似曾相识嘅醒记茶餐厅。加上门口有大大只字写着金茶王大赛冠军,谂左一阵终于记起之前有一单新闻报道话有一个香港人击败了来自香港及世界各地近百名对手,荣获国际金茶王比赛首位女性冠军,而她卖奶茶的店,不在人气鼎盛的香港岛或九龙,却在大埔小村。带着好兴奋嘅心情坐低,然后叫左一个早餐A,虽然侍应同我讲话今日冇粉面食、只有三文治,但正所谓「醉翁之意不在酒」,我就叫左一份腿蛋治与及呢度嘅最出名嘅金茶王「茶走」。系等野食期间我见到有一个女士喺厨房里边用非常残旧嘅茶壶冲茶相信佢就系传闻中嘅金茶女王玲姐。看见她不用一会儿就撞出几杯奶茶的俐落身手,连手机都抓不住那速度,果然厉害。食物同奶茶终于黎到,我根本冇理会果份三文治,就急不及待饮左一啖奶茶。奇怪的是没有想像中的好,而且比我平时饮的奶茶淡而无味,我再饮多一啖都冇改变之前嘅感觉。于是我就同侍应讲,佢就帮我加左啲炼奶,虽然系甜番D,但系𠮶种感觉系好似「临尾落盐唔入味」咁。坦白讲,真系有点失望!可能期望太高吧。至于𠮶件腿蛋治,反而有少少惊喜。两只半生熟鸡蛋,咬落去啲蛋汁流晒出嚟,食落

至于𠮶件腿蛋治,反而有少少惊喜。两只半生熟鸡蛋,咬落去啲蛋汁流晒出嚟,食落都几好味。
2015-12-05