2022-12-20 84 浏览
朋友约食饭去咗尖沙咀一间叫「八海山」的居酒屋,入到去见装修传统,听到好多客人以日语倾谈,即系好多日本人来吃,原来已经经营了10几年,是日本人爱的老字号,价钱公道,食品多元化,我哋两个人,依照女服务员的建议吃了以下:先上一份明太子煎蛋卷,个蛋做得好滑,里面有少少咸香系明太子,唔太咸,新鲜冇腥味,质感湿湿地增添弹嘅滑度,好正。基本杂锦鱼生, $420 唔贵,因为很丰富,七款刺身,每款两至三件,包括我最钟意的赤身、海胆及甘海老,亦有油甘鱼、帆立贝、三文鱼、八爪鱼,全部都新鲜,切得厚口感好。杂锦天妇罗,最好食的天妇罗虾有三只,其余系茄子、冬茹及青椒等,想唔到蔬菜都好多汁。今日冻冻地,食火锅最好,日式牛肉清汤火锅,牛肉份量唔少,我估系美国牛肉,汤料有豆腐、菜、粉丝,我哋自己加多一个乌冬,食完饱晒暖笠笠。最后食一个芝麻雪糕,呢一餐就完美了。

最后食一个芝麻雪糕,呢一餐就完美了。