2019-02-26
一直以来都好少去酒吧食饭,总觉得系饮酒嘅地方,食物质素一般,呢间酒吧其实经过好以几次,次次都过间而不入,今次朋友话食完一定改观,就看看吧!食完对酒吧食品完全改观餐厅一边系枱,一边系水吧,水吧对住门口位置放蚝,呢到嘅蚝天天不同,多数来自法国,我今天就试咗 Majestic 、Royale Cabanon同,全部$58只。除咗柠檬同 Cocktail Sauce,仲有自家制嘅 red wine vinegar 同上,可因应自己喜好选择,先来Majestic,肉质柔滑爽口,after taste 比较短,有海水味,之后系Royale Cabanon,肉质爽口,层次比较明显,先感到海水味,之后甜味开始出来,最后食Gillardeau,蚝味比较浓,after taste 比较长,仲有些清甜的果香,喜欢海水味嘅我,Majestic当然系今晚我嘅最爱Homemade Salmon with Goat Cheese$108三文鱼用红菜头汁腌过,所以三文鱼比一般的红,再卷入Goat Cheese,喜欢Goat Cheese的朋友一定要试Cheese Platter with Parma Ham $198
Cheese platter 一共有三款 cheese 分别系 Truffle Cheese 、Bric Cheese 同Blue Cheese,三款我最喜欢 Truffle Cheese
36个月西班牙黑毛猪风干火腿外表好有光泽,又油润,味道香浓,但不腻口,伴上脆脆o既饼干,绝配
Duck Rillettes $78
鸭肉加入了 homemade cranberry mash 再煎香,放在toast 上,入口香脆,仲有些咸香,有些食午餐肉的感觉
Avocado and Prawn TarTar $98
即系沙律,最低层有虾、之后一层芒果,一层牛油果,再一层芒果,旁边再配上沙律菜,牛油果不会太熟,配合其他食材,有不同的口感,芒果在酸酸哋,好开胃
Slow Cook Suckling Pig $298
呢款乳猪真系要等,先用低温慢煮,风干后再焗,上枱再焗令外皮更脆,由于系慢煮嘅关系,肉质嫩滑,由有原只烤蒜,唔食蒜嘅都要试,因为高温软化了大蒜嘅质地,大大降低了呛辣程度,反而仲有浓浓的蒜香
本来已经好饱,不过又点可以唔食甜品呢?
Chocolate Pudding $78
最爱吃心太软,糕身松软,朱古力味浓,又不太甜
呢间餐厅仲不时有唔同优惠,下次要买吓先