2015-12-21 1124 浏览
一品,可说是鸡煲的朝圣地,她那浓浓的酱汁就是招牌。吃过一品后,回家要骗人没有吃鸡煲基本上是不可能,因为你一定成身味,可以话系由头到脚,连鞋连袋! 谂返都成年无去过,放工见返风涷涷地一行四人去土瓜湾一品,贪佢够大同无咁多人。是日无𫠒红鱼,听经理介绍试条海䲞。雪白嘅鱼肉放满大盆,绝无打猫,肉质爽口鲜甜,不错。价钱比𫠒红平一点。 估唔到椒盐骨腩仲正,炸得好香脆唔过火,食咗几大嚿先记得影相😅主角鸡煲出场,个人至爱中辣,多麻,但今次来得不够麻,嘴唇无乜麻痹感觉。酱汁依旧浓郁,但整体感觉是不同了,好似无以前咁好食,但𠮶一刻就系讲唔出系咩唔同咗。最后原来同行朋友都有咁嘅感觉,讨论之下得出一个众人皆认同的结论:今次只鸡应该是超级雪藏大肥鸡。肥,多肉但少鸡味,不结实,比以前更油腻,所以她必须依赖浓厚的酱汁。讲真,有边间唔系用雪藏鸡,但今次就真系有点太重雪货“feel”,有点失望!

2015-12-10