2013-03-23 26 浏览
有 F 去过尖沙咀玩,听讲个边有家日本餐厅,又平滴嘢又掂。边度好玩又多嘢食,身为一个食客肯定系谊不容辞飞奔过去。今日得闲同好朋友过尖沙咀玩顺便去食lunch,稳到了原来家日本餐厅在加拿芬。呢个餐厅系英文名称叫HIBIKI,睇落都唔错,好时尚D装修,有日本FEEL。 午间菜单有几种定食很抵食,睇落又好像唔错咁,我地点了一份芝士茄子牛肉定食¥98 真系好好食。牛肉八分熟刚刚好,肉质嫩滑,咬落去还有血水渗透出来够新鲜,牛肉份量唔少好大块,芝士烧融入茄子掂,薯饼炸得都几香脆。芝士肉酱饭都系唔错,酸酸甜甜咁有特色,芝士香气伴入肉酱中食起来好抢口。一啖肉酱一啖饭真系香!好快成盘饭都吃嗮啦。系日本餐厅食饭肯定就少不了刺身啦,呢度刺身仲有午间定食可以点,套餐都好优惠¥138, 刺身系够嗮新鲜,就系量好D少三两下就食完啦。分有三文鱼、吞拿鱼、响螺、海胆、甜虾,个个都是我喜欢吃的,鱼生鲜美可口,海胆腥味很少。三文鱼师傅刀工唔错,粘上芥末酱落口好嫩滑,鲜甜爽口真系掂~咁好环境,价钱又唔贵哦,真系无介绍错!个人觉得系值得帮衬..

• 芝士茄子牛肉定食、刺身