2018-02-05
冒名而来食呢间老店,网上话屹立元朗五十年,又话传o左几多代咁。首先,从外面睇装修就好新颖,好现代o既感觉,似乎同老铺唔太扯得上关系……不过外面超多人排队,咁就写包单起码一定好食!有样o野要提一提,条队系排收银机点菜,位系自己揾的,所以记住确保有位先好排队啊~里面也是人头涌涌,不过佢个turn over 都快o既,同埋好多排队o既人都系take away,所以揾位其实唔太难。坐低o左,从里面睇,虽然间餐厅表面好新式,又快餐店式自取运作,但仍可发现唔少陈旧o既端倪。墙身同地板都系粗犷o既水泥质感,一边墙挂o左面白底红字、仿手写毛笔字体o既面铺招牌,另一边直情系成块波浪铁皮铺出o黎,营造上一个年代o既感觉。猪肠萝卜流心蛋米粉(三𩠌面$35),我叫o既三款𩠌都系佢menu 上写o既推介配菜。先讲汤底,同出面食开o既车仔面唔同,出面食我都兴叫佢加d 腩汁提味,但佢呢个汤本身已经有个唔错o既肉味,而且唔咸。萝卜无渣,外层带少少咖哩味,里面好甜,讲紧自然o既甜,两者balance 好好,超钟意!流心蛋更系无估过食个车仔面都有得点,亦都系层次好分明,有齐蛋白、比较熟o既蛋黄,同成型中会溢出o既蛋黄。爸
猪肠萝卜流心蛋米粉 ($35)
流心蛋
爸爸呢个系猪肠牛筋鸡翼油面($35),佢觉得d 牛筋炆到好腍,同埋鸡翼都入味。
跟餐加$11 起可配饮品,我见佢电子menu 而家推介紧款樽仔奶茶(跟餐加$16),即系冲定雪冻唔使加冰o个只gimmick,之前都试过,不过想试下呢度咩味,所以配o左。系唔错o既,好滑,够奶味,甜度亦适中。
港式樽仔奶茶 (跟餐加$16)
overall 系几好食,同埋我觉得尤其咁多人帮衬,点解唔卖贵d?同一条街d 日本拉面卖紧$60 几70 蚊——呢d 咪就系老铺o既人情味啰。