2014-07-22 6739 浏览
今日仔仔DSE放榜,最终都只能入到IVE。 但都好过冇书读,所以就同朋友一齐为他庆祝。 因为成朝走来走去,所以等到要食下午茶,重要系下午茶最尾个钟入去。 入去前问可以食到几点,佢话只得一小时, 唉,重要系一坐下就计时 ,唉....我上个月尾系刚关门的HIPOT食晚上任食自助餐。人家斋收$118(不收加一)已经可以任食120分钟,重要是以落汤底才计。我个日坐下等朋友来,饮著罐装汽水等。坐咗十五分钟才落汤底,之后慢慢食二小时啰。真系好正,好正,肉任食之余,重有鱼生送, 但现在讲来都冇用了。讲返这里。这里就算一个人或四人入来,只要是一齐的,就只得一个锅,一种汤底啰。 我见时间紧迫,就出去攞嘢食,我朋友点咗个北海道牛乳汤底, 之后佢都跟著出来攞嘢食,而仔仔就紧系坐定定睇袋打手机啦。我们攞完返去都未见个汤底到, 唉....咁即是又冇咗几分钟,所以我地争取时间,去咗啰雪糕食。 终于个汤底到了,又要等佢水滚,咁又唔见几分钟。真是放到一枱都系了,但都冇办法,只能继续等。因为是食午餐关系,所以每人只得一碟肉。我同朋友要咗$68的牛肉,而仔仔就要咗$58的猪肉。每碟都只得几片,好在都叫做大片,肉质算OK。
今日仔仔DSE放榜,最终都只能入到IVE。
但都好过冇书读,所以就同朋友一齐为他庆祝。
入去前问可以食到几点,佢话只得一小时,
唉,重要系一坐下就计时
但现在讲来都冇用了。
我见时间紧迫,就出去攞嘢食,我朋友点咗个北海道牛乳汤底,
这里下午茶蔬菜多过丸类,菜和菇等加起来有十几款,而丸、鱼片、乌冬等等,就只得十款以内,真是合我和仔仔口味的食物不多啰。
所以我俩只集中食乳酪雪糕,而汽水,只得汽水机任饮或乜牌盒装柠檬茶,所以在没有选择下只能饮偏甜的汽水机汽水。但实在太甜了,所以我们连一杯都饮不到。
唉....都未够一个钟,佢就攞张单放系妳枱面,惊人唔知够钟咁。成餐用咗$213食,就只食得四十五分钟到。唉,早知去返附近意粉屋啦,人家下午茶做紧第二个$19咋。这个价钱叫四个酥皮汤餐都可得啦,重可以坐到六点添。但冇计啦,朋友话要食这里啰。
**讲明先,今餐是食下午茶,用午餐或下午茶价钱食的。请不要用晚餐的款式和份量来做对比,因为价钱不同,食物份量同质数也不同层次的**。
题外话/补充资料: 我真系好怕写香港食评,因为一定会有人不喜欢的。写完这个,我不再写香港任何一间餐店食评了。
2014-07-14