2009-06-20
很少对酒楼的招牌菜有兴趣,除了天香楼的黄油蟹及福临门的灼螺片外这间是少数之一!这间凤城餐牌上的招牌菜早己试匀,(但大多数是煎炸类)今晚因太后在场所以只有预订了的炸蟹拑一款.五人不算有食力之辈:乳猪拼生肠----在这里食晚饭例牌之一!乳猪件依然皮脆肉嫩!生肠这次就很一般,有部份甚至韧到咬唔开.鸡汤炖翅仔----鸡汤底足料够味,翅仔份量都几多!炸子鸡半只----总觉得这里做的比北角店好,鸡肉嫩滑得来骨没有血.西兰花带子----西兰花飞水飞得太熟!再落镬翻炒又淋又索哂油,带子普普通通唔难食.炸蟹拑----晚饭例牌之二!货真价实大大只啖啖肉!无挑剔!梅菜炆腩仔----失败之作!梅菜有两层味道,面层淡而无味,底层咸到苦!腩肉似柴皮,皮同膏都未炆得"化"!唯一一碟食剩无清碟.西米布甸----晚饭例牌之三!除咗以前美孚的好世界酒楼做得好食过佢!暂时最正都仲喺呢度!
鸡汤炖翅仔----鸡汤底足料够味,翅仔份量都几多!
炸蟹拑----晚饭例牌之二!货真价实大大只啖啖肉!无挑剔!
炆得"化"!唯一一碟食剩无清碟.