2024-05-26
之前细佬好钟意钓虾,佢叫我哋闷闷地可以去试吓,有得食又有得玩,咁啱见到石门呢边有个钓虾场,于是乎就趁happy Friday同老公过嚟玩吓 🤩呢个钓虾场都几大,一开始店员好好心机教我哋点样钓,包括点样整好 d 饵同埋将佢勾好,钓嘅时候有啲咩注意,同埋真系有虾上钓嘅时候应该点样用力先,先至唔会吓走啲虾 🙈 就咁听就好似唔系好难,到真系落手落脚钓嘅时候就发现其实都几考技巧,首先要好有耐性等虾上钓,其实当中我哋有几次都有虾上钓,但系收杆嘅时候唔识用力,次次都吓走咗啲虾 😂 回到呢啲时候,店员就会好有耐性咁教返我哋应该要点样做;正所谓自己嘅晚餐要靠自己努力,钓唔到就冇饭食 😂 喺我哋嘅努力下,总算叫做有返啲收获 😆重点嚟啦,钓到嘅虾可以即整即食,佢有唔同嘅煮法,预设嘅系盐烧,亦都可以加钱试唔同味,今次我哋就试左营地酱油虾 😋 营地酱油虾开边烧嘅虾劲香甜,秘制酱油令到虾嘅鲜味提升咗,亦都十分之香口,虾头仲有啲膏可以食,劲满足 🤤秘制酱油鸡翼由于佢嘅酱油实在太好食,于是乎我哋又叫咗啲酱油鸡翼,呢个酱油汁咸咸甜甜咁,越食越好味,鸡翼只只都胀卜卜,又唔会太油腻,唔错 😋
营地酱油虾
秘制酱油鸡翼