朋友喺北角附近返工,今日约咗佢收工食饭嚟到附近一间新开嘅餐厅,上网睇介绍唔多,见价钱合理,抱住冒险心态一试,估唔到几有惊喜﹗餐厅/环境简介|我见上网睇呢度平日最多人分享嘅就系食早餐同Lunch,日头早嘅嘢比较普通茶餐厅,不过呢间就真系算坐得舒阔、装修新,大玻璃窗采光多,光猛又多卡位坐。唔知系咪新开关系,店员都特别主动热心,呢点都值得一赞。食物方面|我哋叫咗一个晚餐加一个意粉两个女仔食,叫咗一个晚餐Set加一个意粉蓝青口配酸种面包 $108 ( Foodluck推介﹗✨)本身见到蓝青口已经好想食😛呢个选择好吸引,原本都惊得青口唔够饱,但原来佢两块酸种面包都好大块🤩而且烘得好好食。加埋呢个蓝青口嘅忌廉白酒汁好开胃,除咗有淡而不腻嘅芝士咸香味,质地唔会好称稠,用嚟点包啱啱好,好惊艳﹗是日餐汤/ 厨师沙律今日嘅餐汤系蕃茄汤,饮落蕃茄味好重好自然,唔死甜,酸酸甜甜嘅蕃茄味作为头盘好开胃。另外值得一赞「厨师沙律」,平时出面食有啲真系好hea,但呢度竟然有几块薄切鸡胸肉,我哋都赞咗一下,而且卖相都唔错,算系有诚意嘅沙律冬阴公软壳蟹意粉 $88份量好多,两个人Share食极都仲有咁。一入口第一下觉得都

蓝青口配酸种面包 $108 ( Foodluck推介﹗✨)

是日餐汤/ 厨师沙律
今日嘅餐汤系蕃茄汤,饮落蕃茄味好重好自然
,唔死甜,酸酸甜甜嘅蕃茄味作为头盘好开胃。
是日餐汤
厨师沙律

冬阴公软壳蟹意粉 $88
份量好多,两个人Share食极都仲有咁。一入口第一下觉得都真系有啲辣㖞
,唔食得辣嘅朋友仔要留意~呢都不错。呢款嘅冬阴公系香辣多过酸嘅,软壳蟹嘅「肉感」争少少,偏瘦咗少少,但整体味道我个人觉得呢个价钱都唔错同合理,系辣油多咗少少~但整体唔错,再食多次都会叫

热情果冷泡乌龙 $18
饮品嚟讲,呢款酸咗少少,不过饮落唔算好甜,茶味都好突出

奇异果冷泡乌龙 $18
本身惊好伏,但饮落又唔会好难入口,奇异果味偏淡啲,系后期慢慢渗返出嚟,不过好系唔算太甜,估唔到乌龙味又几夹。
奇异果冷泡乌龙

食后评|整体体验其实几好,推一有少少尴尬系佢哋碟设计都好大,系影相靓啲,但张枱又未去到好大,好似一人餐嘅沙律餐汤同主菜如果一次过上齐已经放满张二人枱,场面有啲搞笑,不过都系好少嘅意见,可能就要注意上菜时间要控制到一样舡完再一样,就好考验餐厅嘅功夫。如果可以可能都要物色吓多啲细啲、悭位啲啲嘅餐具。
是日餐汤
厨师沙律