2016-01-05 735 浏览
太耐冇去大坑, 所以琴晚就去左大坑揾食,行左几个圈,唔知食乜好,唯有用眼睛去揾食,见呢间拉面店几多人,于是就入去试下星期日晚大约7点,已经有好多人系入面,但都仲有位比我地, 唔驶等一行入去坐低,唔大舒服,要搭台,有d窄同迫一坐低,店员放左两张 order form 比我地, 上面分别有写豚骨,黑骨,赤骨,绿骨同限定我地拣左:豚骨 & 绿骨,而味道,浓道,蒜泥,都拣左普通叉烧拣左梅肉叉烧野菜拣左葱粒;面拣左普通我地两个人都order 埋追加特选($35) -溏心蛋,紫菜& 梅肉叉烧因为豚骨系间店既signature dish, 而绿骨就未听过,未order 前,我地都谂梗绿骨系d乜,所以就试下 ~ (最古怪既系,我地落左单等梗时,个waitress向其他刚入黎既客人介绍d拉面,我心谂点解无人向我地介绍既? 当我地想问佢野时,佢唔知系扮睇唔到定系扮忙,感觉唔太好)等食时,我上openrice 睇下个食评,但揾唔到间拉面店, 因为我search – NAGI REMAN豚肉拉面($80),味道一般, 普通既豚肉汤底,梅肉叉烧有小小肥, 入口软棉,一碗有两块, 木耳丝同葱粒, 都好多下,拉面较
一行入去坐低,唔大舒服,要搭台,有d窄同迫
我地拣左:
豚骨 & 绿骨,
而味道,浓道,蒜泥,都拣左普通
叉烧拣左梅肉叉烧
野菜拣左葱粒;面拣左普通

豚肉拉面($80),味道一般, 普通既豚肉汤底,
梅肉叉烧有小小肥, 入口软棉,一碗有两块, 木耳丝同葱粒, 都好多下,拉面较幼身
绿骨拉面($88), 望落青bb, 汤底味道似basil意粉,几特别, 唔会太腻
溏心蛋,系一个好普通既溏心蛋,没乜特别

总结,我地两个都觉得d面有d硬, 食落去仲有d粉粉地,似煮唔熟, 感觉上一兰好食d
2016-01-03