2020-01-16 2158 浏览
今日lunch time黎到ifc食lunch,拣左喺2楼呢间翡翠拉面,ifc呢间分店都系第一次试。12点准时黎到,仲未需要等位,但过左10分钟,门口就开始多人排喇。我地2个人,叫左鸡丝粉皮、红油抄手、小笼包、同担担面。鸡丝粉皮好重麻酱味,食完有啲溜,令我冇咩胃口食其他嘢。而友人亦觉得粉皮太厚身,如果切薄啲会好啲。红油抄手就不过不失,云吞皮薄同好滑,涵料亦ok,配搭红油几好。不过,我略嫌佢冇炒蒜同唔够葱花,令到味道冇咁丰富。而且佢比较酸,可能煮嘅时候落左好多醋。之后就到食小笼包喇。小笼包唔好味,热就够热,但小笼包入面竟然系冇汤汁架,加上皮本身都几厚,搞到个皮好dry,我一啲都唔推荐食客去食。一间上海餐厅,连最出名嘅上海菜小笼包都煮唔好,令我有啲失望。令我满意嘅一碟𩠌系担担面。佢嘅汤底够浓厚,有好重麻酱味道,面亦爽身,软硬适中。佢同红油抄手一样,汤底有啲酸酸嘅味道,但系整体黎讲几好味。

我地2个人,叫左鸡丝粉皮、红油抄手、小笼包、同担担面。